12.5.2020 Blogikirjoitukset

Monityöurabloggari Mira: Ideoimisen aikaa

Elämme arjessa, jossa suomalaisen oma tila on korostunut huippuunsa ja monet ennen itsestäänselvät palvelut eivät ole enää käsiemme ulottuvilla.

Arjessa, jossa lääkäriasemilla on oma drive-in palvelu ja digiklinikka, josta saa sairauslomaa lääkäriä näkemättä. Arki on myös sitä, ettemme kuittaa itse saamiamme paketteja tai näe ruokalähettiämme lähikontaktin välttämiseksi. Arjen pysähtyminen ympäri maailmaa on saanut aikaan sen, että turismin tummentaneet vedet ovat kirkastuneet ja ilmansaasteiden väheneminen on tuonut taivaan esille kaupunkeihin, joissa sitä ei ole nähty aikoihin.

Kun poikkeustila julistettiin, luulin monen muun tavoin, että puhuisimme hetken kestävästä poikkeavuudesta ja tilanne palautuisi välähdyksessä takaisin normaaliksi. Näinhän ei tietenkään käynyt ja tämä sai rattaat pyörimään jokaisella alalla ongelmien ratkaisemiseksi. Ihminen on kehittynyt muita lajeja paljon pidemmälle, koska tahtomme kehittyä on mittaamaton.

Haluamme koko ajan nykytilanteelta enemmän ja tämä luo innovaatioita. Tietynlaisen ihmisen tyytymättömyyden ansiosta keksittiin tuli ja sähkö eikä poikkeustilanteemme ole poikkeus kekseliäisyydessä.

Moni yritys joutui koronan takia ahtaalle ja vielä useampi työntekijä sai lomautuslapun kouraan, itseni mukaan lukien. Vaikka töitä ei omalta koulutusalalta löytyisi, ei tämä tarkoita, että tienaamiseen ei ole mahdollisuuksia. Koronan myötä kaikki etäilyyn liittyvä on korostunut huippuunsa ja koska se on uusi normi, miksi ei siitä ottaisi kaikkea hyötyä irti?

Jos olet taitava makrameen tekijä, osaat kutoa, virkata, tehdä koruja tai maalata, mikset hyödyntäisi lomautustasi ja muuttaisi käsiesi taitoa rahaksi? Oman nettikaupan saa nykypäivän nettisivupohjilla vikkelästi tehtyä ja esim. Eezyn kevytyrittäjyyden kautta pääset edullisesti ja helposti alkuun yrittäjyydessä. Käännöspalveluiden tarjoaminen, blogin kirjoittaminen (ja siellä mainostaminen) tai somemarkkinointi ovat myös hyviä extrarahan lähteitä. Ystäväni kertoi eilen, että Youtube-videoista alkaa saamaan tuloja, kun 5000 katselukertaa ylittyy.

Yritykset ympäri Suomea ovat osoittaneet loisteliasta kekseliäisyyttä toimeentulonsa eteen. Telia osoitti yhteisöllisyyttä ja lahjoitti oman mainosaikansa tukeakseen pienyrittäjiä ympäri Suomea kaikilta aloilta.

Liikunta-ala on muuttunut muutamissa viikoissa ja jokainen voi saada personal trainerin tai joogatunnin omaan olohuoneeseensa. Olohuoneeseen on mahdollista saada paljon muutakin, esimerkiksi artisteja niin Suomesta kuin ulkomailta. Musiikkiala on käymässä läpi muutosta digiloikan muodossa ja Johanna von Hertzen puskee tätä määränpäätä kohti koronan myötä keksimällään Semilive-suoratoistopalvelulla.

Naantalissa sijaitseva satamaravintola Rantamakasiini ratkaisi ravintoloiden sulkemisen perustamalla ensimmäisenä Suomessa drive-in ravintolan veneilijöille. Kotiinkuljetus on tämän päivän kiistaton hitti ja monet kotikaupungin pienyrittäjät toimittavat henkilökohtaisesti tuotteet kotiin saakka.

Se päivä tulee, kun saa taas rynniä alennusmyynteihin, nähdä isovanhempia, käydä häissä ja festareilla, tulee osa poikkeustilastamme muodostuneita ratkaisuja jäämään varmasti pysyvästi.

Kun etätyö on lähes miljoonan suomalaisen voimin vastahakoisimmillekin todettu toimivaksi, voivat yritykset säästää huomattavia summia vuokrakuluissa, kun työpöytiä ei toimistolla tarvita ainakaan entiseen tapaan. Työntekijöille tämä puolestaan tuo lisää aikaa vuorokauteen ja rahansäästöä kun työmatkat poistuvat.

Kaikesta löytyy mahdollisuus, jos vain osaamme tarttua siihen. On ollut upeaa ja myös herkistävää huomata, kuinka ihmiset vetävät yhtä köyttä ja tarjoavat kättään maahan kaatuneille. Kaikesta ollaan selvitty ja myös tästä selvitään. Sisulla ja taistelutahdolla.

Mihin kaikkeen poikkeustilamme ideoinnit ja kekseliäisyydet tulevat vaikuttamaan pysyvästi, näemme sen ajan kuluessa. Sitä odotellessa, syön sushini, jotka tilasin itselleni (nykyisin) tuttuun tapaan kotiinkuljetuksella.

Blogikirjoitukset