Työntekijän kulut
Työntekijän palkkaaminen aiheuttaa työntekijälle maksettavan palkan lisäksi aina myös muita kuluja. Lue paljonko työntekijä maksaa työnantajalle todellisuudessa, millaisia sivukuluja tähän sisältyy ja kuinka vuokratyön hinta vertautuu työntekijän palkkaukseen.
Paljonko työntekijän palkkaaminen maksaa?
Työntekijän palkkaamisen tarkat kustannukset ovat aina tapauskohtaisia, mutta kannattavuutta laskettaessa voidaan nyrkkisääntönä käyttää 1,5-1,75 kerrointa bruttopalkalle. Palkkaamisen kannattavuutta arvioitaessa on suositeltavaa arvioida työntekijästä syntyvät kulut hieman yläkanttiin, sillä sairauspoissaolot, työvälineet ja muut työntekijästä syntyvät suorat ja epäsuorat kulut vaativat varautumista.
Monet työntekijän palkkaamisen kustannuksista vaihtelevat runsaasti eri toimialojen välillä. Esimerkiksi vakuutusmaksut peilaavat suoraan työntekijän toimialan riskitasoa, rakennustyömaalla työskentelevän ollessa kalliimpi vakuutettava kuin toimistotyöläisen.
Työnantajan osuus TyEL-maksusta yhdessä muiden lakisääteisten vakuutusten kanssa on yleensä noin 20 prosenttia työntekijän bruttopalkan määrästä.
TyEL – Työeläkemaksu
Työeläkevakuutus eli TyEL-vakuutus on työntekijän lakisääteinen eläkevakuutus, joka työnantajan on otettava jokaiselle työntekijälleen viimeistään ennen ensimmäistä palkanmaksua. TyEL-vakuutusta ei kuitenkaan tarvita seuraavissa tilanteissa:
- Työntekijä on alle 17-vuotias
- Työntekijä ansaitsee alle vakuuttamisen alarajan (vuonna 2024 raja on 68,57 euroa kuukaudessa)
Työeläkevakuutuksen maksu jakautuu työnantajan ja työntekijän kesken, työnantajan maksaessa tästä keskimäärin 17,34 prosenttia ja työntekijä iästään riippuen 7,15 tai 8,65 prosenttia. Työeläkevakuutus kerryttää työntekijälle vanhuuseläkettä, työkyvyttömyyseläkettä ja perhe-eläkettä.
Lakisääteiset vakuutukset
TyEL-maksun lisäksi työnantaja on velvollinen hankkimaan työntekijöilleen työtapaturmavakuutuksen, työttömyysvakuutuksen, ryhmähenkivakuutuksen ja maksamaan sairausvakuutusmaksua verottajalle. Nämä lakisääteiset vakuutukset on otettava jokaiselle työntekijälle muutamia poikkeuksia lukuunottamatta:
- Sairausvakuutusmaksu – Alle 16- ja yli 68-vuotiaat ovat vapautettu maksusta.
- Työttömyysvakuutusmaksu – Alle 17- ja yli 65-vuotiaat ovat vapautettu maksusta. Mikäli maksat kaikille työntekijöille vuodessa yhteensä alle 1300 euroa, olet työnantajana vapautettu maksusta.
- Tapaturmavakuutus – Maksaessasi kaikille työntekijöille vuodessa yhteensä alle 1300 euroa, olet työnantajana vapautettu tapaturmavakuutuksen maksusta.
Lakisääteisten vakuutusten hinta työnantajalle vaihtelee vakuutettavan iän, vakuutettavan tulojen ja toimialan riskitason mukaisesti:
- Sairausvakuutusmaksu – Vuonna 2024 sairausvakuutusmaksu 1,53% palkoista
- Työttömyysvakuutusmaksu – 0,27% 2,337 milj. palkkaan saakka, ylittävältä osalta 1,09%
- Tapaturmavakuutusmaksu – Vaihtelee alan riskitason mukaan 0,05-5,00% välillä, keskimäärin 0,57% palkasta (2023)
- Ryhmähenkivakuutus – 0,06% maksetuista bruttopalkoista
Työterveyshuolto
Kattava työterveyshuolto listataan usein työpaikkailmoituksissa työpaikan työsuhde-eduksi. Suomessa työterveyshuoltolaki kuitenkin velvoittaa kaikkia työnantajia tarjoamaan ehkäisevää työterveyshuoltoa jokaiselle Suomessa työskentelevälle työntekijälle. Velvoite koskee myös yksityishenkilöitä ja ulkomaisia yrityksiä, jo ensimmäisestä työntekijästä alkaen.
Palkanmaksu sairaslomalla
Suomessa työnantajan velvollisuutena on maksaa sairastumispäivän ja tätä seuraavien 9 arkipäivän ajan sairausajan palkkaa. Tässä tapauksessa arkipäiviksi lasketaan myös lauantait ja aattopäivät.
Työnantajan omavastuuajan jälkeen velvollisuus sairausajan palkanmaksuun päättyy, ja Kela alkaa maksamaan työntekijälle sairauspäivärahaa, mikäli sairaus edelleen jatkuu.
Työnantajana työntekijöiden sairastumiseen kannattaa varautua riittävällä taloudellisella puskurilla, sillä sairastuminen aiheuttaa kuluja tavanomaisen palkanmaksun lisäksi myös menetetyn työpanoksen muodossa.
Saatat joutua järjestämään sairasloman ajaksi sijaisen, esimerkiksi vuokratyöntekijän muodossa.
Laske palkan sivukulut
Harkitessasi työntekijän palkkaamista, kannattaa yllä mainittujen nyrkkisääntöjen lisäksi laskea myös tarkempi arvio siitä, paljonko työntekijä todellisuudessa maksaa. Työeläkeyhtiö Elon ilmaisella palkkalaskurilla hahmotat työntekijän palkan sivukulut ja työntekijän kokonaiskustannukset työnantajalle.
Huomioi oman aikasi menetys
Työntekijän palkkaaminen on aikaa vievä prosessi, erityisesti yksinyrittäjälle. Joudut varautumaan siihen, että suuri osa omasta työajastasi kuluu paitsi lakisääteisten työnantajavelvollisuuksien täyttämiseen, myös työntekijän koulutukseen. Pohtiessasi työntekijän palkkaamisen kannattavuutta, muista laskea mukaan mahdollinen vaikutus ja vaihtoehtoiskustannus omien työtuntiesi menettämillesi.
Paljonko vuokratyöntekijän palkkaaminen maksaa?
Vuokratyöntekijän palkkaaminen maksaa lähtökohtaisesti hieman enemmän kuin oman työntekijän palkkaaminen, mutta tekee palkkauksesta helpompaa, joustavampaa ja vähemmän aikaa vievää.
Vuokratyöntekijä työllistyy suoraan Eezy Henkilöstöpalveluille, joka laskuttaa yritystäsi työntekijästä. Näin Eezy huolehtii puolestasi kaikista työntekijän sivukuluista, ja sinun maksettavaksesi jää ainoastaan yksittäinen maksu vuokratyöstä.
Et joudu itse suunnittelemaan, selvittämään tai pohtimaan työntekijän palkkaamiseen liittyviä velvollisuuksia, sillä vuokratyöntekijä ei ole suorassa työsuhteessa yritykseesi. Voit näin keskittyä suoraan kouluttamaan työntekijän työtehtävään, menettämättä turhia työtunteja työntekijän kulujen selvittämiseen.
Koska ensimmäisen työntekijän palkkaaminen kannattaa?
Työntekijän palkkaaminen suoraan omalle yritykselle on perusteltua silloin, kun työtehtävän pysyvyydestä voidaan olla varmoja ja yrityksen taloudellinen tilanne mahdollistaa tästä koituvat säännölliset kulut.
Erityisesti ensimmäisten työntekijöiden kohdalla työntekijän palkkaamisen todelliset kulut saattavat nousta oletettua suuremmiksi, sillä työntekijöiden rekrytoinnissa, perehdytyksessä ja palkkahallinnossa vaadittavat järjelmät pitää joko ostaa ulkopuoliselta palveluntarjoajalta tai rakentaa tyhjästä.
Paljonko työntekijän pitäisi tuottaa?
Työntekijän pitää tuottaa vähintään aiemmassa esimerkissä mainittujen todellisten työnantajakulujen määrä, eli minimissään 1,5-1,75 kertaisesti oman bruttopalkkansa verran, jotta tämä ei tuottaisi yritykselle tappiota. Lähtökohtaisesti työntekijöitä palkataan kuitenkin tuottamaan voittoa, joten työntekijän tuoton pitäisi ylittää omien kulujensa määrä tavoittelemallasi katetasolla.
Myyntityön kaltaisissa tehtävissä ja tuntiveloitteisissa töissä työntekijän tuotto yritykselle on varsin helppoa määritellä, mutta valtaosassa työtehtäviä näin ei kuitenkaan ole. Laske tarkkaan ennen työntekijän palkkaamista, että yritykselläsi todella on varaa palkata työntekijä, ja että palkkaaminen edistää liiketoimintaa.
Palkkaa työntekijä edullisemmin Eezyn avulla
Me Eezy Henkilöstöpalveluilla ja Eezy Kevytyrittäjillä tarjoamme joustavia ratkaisuja liiketoimintasi kasvattamiseen ja lisätyövoiman hankkimiseen matalalla kynnyksellä.
Työelämäpalveluja laajalla skaalalla
Eezyltä saat kaikki yrityksesi tarvitsemat palvelut suorahakujen, johtamisen kehittämisen, työllistämispalveluiden, kevytyrittäjyyden ja henkilöstötutkimuksien parissa.
Henkilöstövuokraus
Tarjoamamme henkilöstövuokrauksen palvelut toimivat joustavina ratkaisuina yrityksen kasvattamiseen. Olipa kyseessä sitten ensimmäisen työntekijän palkkaus tai yrityksen kysynnän kausivaihteluun vastaaminen, henkilöstövuokraus helpottaa työvoiman hankkimista matalalla kynnyksellä.
Henkilöstövuokrauksessa työntekijä työllistyy Eezylle, jolloin huolehdimme puolestasi kaikista työnantajan lakisääteisistä velvotteista, kuten vakuutuksista ja palkanmaksusta. Sinun tehtäväksesi jää vuokratyöntekijän opastaminen ja ohjaaminen työtehtävissä.
Jätä yhteydenottopyyntö
Keskustellaan henkilöstötarpeistasi! Jätä yhteystietosi alla olevalla lomakkeella, niin olemme sinuun pian yhteydessä.
Kevytyrittäjyys
Tarjoamme Eezy Kevytyrittäjillä mahdollisuuden oman työn myymiseen ilman yrityksen perustamista. Kevytyrittäjä ei toimi työntekijän asemassa, jolloin et joudu huolehtimaan työnantajavelvoitteiden täyttämisestä.
Kevytyrittäjyyden avulla pystyt ostamaan helposti esimerkiksi freelancerin tarjoamia palveluita, ilman että joutuisit palkkaamaan tätä työntekijäksi ja huolehtimaan tämän vakuuttamisesta ja muiden työnantajavelvollisuuksien täyttämisestä. Itsensätyöllistäjälle kevytyrittäjäpalvelu taas on yrityksen perustamista kevyempi tapa myydä omaa osaamistaan ja työskennellä joustavasti useiden eri toimeksiantajien kanssa.
Käyttämällä Eezy Kevytyrittäjänä toimivaa ammattilaista, saat kumppaniksesi kattavasti vakuutetun kevytyrittäjän, jonka laskutuksesta me Eezyllä huolehdimme. Palkanmaksun sijaan saat kevytyrittäjältä selkeän laskun tehdystä työstä.