Etusivu » Yrityksille » Henkilöstöpalvelut yrityksille » Työnantajan tietopankki » Työntekijän palkkaaminen – Mitä ottaa huomioon palkkauksessa?

Työntekijän palkkaaminen

Työntekijän palkkaus tulee jossakin vaiheessa vastaan jokaiselle kasvavalle yritykselle. Työntekijän palkkaaminen mahdollistaa paitsi liiketoiminnan laajentamisen ja kysyntään vastaamisen, myös omien työtehtävien delegoinnin. Työntekijän palkkauksessa tulee kuitenkin huomioida useita tekijöitä ja kuluja, olipa kyseessä ensimmäisen työntekijän palkkaaminen tai suuremman tiimin kasvattaminen.

Mitä ottaa huomioon työntekijän palkkaamisessa?

Työntekijän palkkaaminen on aina merkittävä päätös työnantajalle, eikä päätöksessä kannata kiirehtiä. Vaikka työntekijän löytämisessä olisi kiire, kannattaa oikean henkilön löytämiseen silti paneutua huolella. Huolellisesti hoidetun rekrytoinnin myötä molemmat osapuolet ovat tyytyväisiä, ja työhön löytyy aidosti tehtävään sopiva sekä tehtävän suorittamiseen motivoitunut tekijä.

Työntekijän palkkauksessa on syytä huomioida ainakin seuraavat tekijät:

Mitä työsopimuksessa pitää olla?

Kun päätös työntekijän palkkaamisesta on tehty, tulee molempien osapuolten turvaksi laatia työsopimus. Työsopimus on vapaamuotoinen sopimus, jonka tekemisessä on mahdollista hyödyntää valmiita pohjia tai kirjoittaa sopimus alusta alkaen itse. 

Työsopimuksen tulisi sisältää ainakin seuraavat asiat:

 • Sopimuksen osapuolet – Työnantajan ja työntekijän yhteystiedot.
 • Työtehtävät – Pääasialliset työtehtävät ja lisämaininta mahdollisista muista työnantajan työntekijälle osoittamista tehtävistä.
 • Työn aloituksen ajankohta – Alkaako työ välittömästi vai vasta myöhempänä ajankohtana?
 • Sopimuksen kesto – Onko sopimus toistaiseksi voimassaoleva vai määräaikainen. Muista, että vakituinen eli toistaiseksi voimassa oleva sopimus on lähtökohta ja määräaikaisuus vaatii aina perusteen.
 • Työaika – Onko kyseessä kokoaikainen vai osa-aikainen työ? Ilmoita säännöllinen työaika tai vaihteluväli.
 • Palkka ja työsuhde-edut – Palkan määrä, mahdollinen määräytymisperuste ja maksupäivä. Mahdolliset työsuhde-edut, kuten puhelin- tai autoetu.
 • Työn sijainti – Tehdäänkö työtä kiinteässä paikassa vai useissa kohteissa?
 • Työehtosopimus – Merkitse sopimukseen mahdollinen noudatettava työehtosopimus.
 • Koeaika – Korkeintaan puoli vuotta, kuitenkin aina enintään puolet määräaikaisen työsuhteen kestosta.

Rekrytointiprosessi

Rekrytointiprosessi on runsaasti aikaa ja resursseja vaativa prosessi, joka edellyttää myös yhdenvertaisuus- ja työsopimuslain yleistä tuntemusta, jotta työntekijöiden tasapuolinen ja lainmukainen kohtelu voidaan taata. Aiheeseen kannattaa tutustua jo ennen rekrytoinnin aloittamista, jotta tiedät mitä työhaastattelussa ei saa kysyä.

Työnkuva ja etsittävän työntekijän profiili halutuilla ominaisuuksilla kannattaa suunnitella huolellisesti. Täydellisen työntekijän löytäminen on vaikeaa, mikäli et itse tiedä mitä etsit tai et osaa sanoittaa tarpeitasi.

Mikäli rekrytointiprosessi kuulostaa haastavalta, me Eezyllä tarjoamme eväät onnistuneeseen rekrytointiin. Turvallinen tapa hankkia työvoimaa on hyödyntää henkilöstövuokrausta. Vuokratyövoiman avulla voit rauhassa tutustua työntekijöihin ja halutessasi palkata vuokratyöntekijän myös omille kirjoillesi. Lue lisää henkilöstövuokrauksesta. Me Eezyllä hoidamme työnantajan velvoitteet puolestasi ja sinä voit keskittyä omaan ydinliiketoimintaasi.

Jos etsit erityisosaajaa, kannattaa harkita suorahakua. Siinä sinua auttaa mielellään Eezy Personnellin ammattitaitoinen rekrytointitiimi.

Työntekijästä aiheutuvat kulut

Ennen työntekijän palkkauspäätöksen tekemistä kannattaa kartoittaa työntekijän todelliset kulut. Todellisten kulujen kokonaismäärä vaihtelee useiden tekijöiden, kuten toimialan ja työntekijän iän mukaan. 

Nyrkkisääntönä työntekijän bruttopalkka tulee kuitenkin kertoa vähintään 1,5:llä sivukulujen huomioimiseksi. Työntekijän kulut kannattaa kuitenkin aina arvioida yläkanttiin, ennemmin liian isoiksi kuin liian pieniksi, jotta työntekijän kouluttamisen kustannukset, työvälineet tai yllättävä sairastuminen eivät laita yrityksesi taloutta liian tiukalle.

Työnantajan velvollisuuksiin kuuluu työntekijän työeläkevakuutuksen ja muiden lakisääteisten vakuutusten järjestäminen sekä työterveyshuollon kustantaminen.

Työnantajarekisteriin liittyminen

Mikäli olet palkkaamassa ensimmäistä työntekijää tai laajentamassa liiketoimintaasi, saatat täyttää säännöllisesti palkkaa maksavan työnantajan ehdon. 

Mikäli jokin seuraavista ehdoista täyttyy, sinun tulee ilmoittautua Verohallinnon työnantajarekisteriin:

 • Maksat vakituisesti palkkaa yhdelle työntekijälle. Lisäksi maksat palkkaa yhdelle tai useammalle työntekijälle, jonka työsuhde on tilapäinen tai lyhytaikaiseksi tarkoitettu.
 • Maksat vakituisesti palkkaa kahdelle tai useammalle työntekijälle.
 • Maksat palkkaa vähintään kuudelle työntekijälle samanaikaisesti, riippumatta siitä, ovatko heidän työsuhteensa vakituisia vai lyhytaikaiseksi tarkoitettuja tai tilapäisiä.

Voiko toiminimelle palkata työntekijää?

Kyllä, myös toiminimelle eli yksityiselle elinkeinonharjoittajalle on mahdollista palkata työntekijöitä. 

Työntekijöiden palkkaus toiminimelle onnistuu samaan tapaan kuin muillekin yritysmuodoille ja toiminimeä koskevat samat työnantajavelvoitteet kuin mitä tahansa muuta yritysmuotoa.

Työntekijöitä palkattaessa ja liiketoiminnan kasvaessa kannattaa pitää mielessä, että yrittäjä ja toiminimi eivät ole toisistaan erilliset oikeushenkilöt. Olet henkilökohtaisesti vastuussa kaikista toiminimen veloista ja sitoumuksista, mukaan lukien palkatun työntekijän palkoista, vakuutuksista ja muiden työnantajan velvollisuuksien täyttämisestä.

Ensimmäisen työntekijän palkkaaminen

Ensimmäisen työntekijän palkkaaminen on eräs yrittäjän suurimmista päätöksistä, sillä otat vastuullesi runsaat työnantajavelvoitteet, mutta ennen kaikkea vastuun toisen ihmisen palkanmaksusta.

Ensimmäisen työntekijän palkkaamisen kohdalla kynnys palkkaukselle on yleensä suurin, sillä yrityksessä ei todennäköisesti vielä ole työntekijän edellyttämiä järjestelmiä palkkahallinnon, lakisääteisten vakuutusten, työterveydenhuollon tai rekrytoinnin ja perehdytyksen osalta. 

Kaikkien näiden rakentaminen tyhjästä on työlästä ja vaatii runsaita panostuksia niin rahallisesti kuin oman aikasi muodossa. Mikäli yritystä on tarkoitus kasvattaa myös jatkossa, on näiden järjestelmien ja prosessien rakentaminen välttämätöntä. Samalla seuraavien työntekijöiden palkkaaminen käy huomattavasti helpommin.

Milloin kannattaa palkata työntekijä?

Työntekijän palkkaaminen kannattaa vasta siinä vaiheessa, kun tarve työntekijälle näyttää pysyvältä ja työntekijä pystyy tuottamaan yrityksellesi enemmän kuin aiheuttaa lisäkuluja.

Tarve työntekijän palkkaamiselle tulee vastaan yleensä liiketoiminnan kasvaessa, kun yrityksen palveluiden tai tuotteiden kysyntä ylittää yrittäjän oman kapasiteetin. Pohdi kuitenkin tarkasti tilanteen pysyvyyttä ja vakinaisuutta ennen työntekijän palkkaamista. 

Palkatessasi työntekijän olet vastuussa työsopimuksen mukaisesta palkanmaksusta, vaikka tarve työntekijälle osoittautuisi vain hetkelliseksi. Lue alempaa joustavammista vaihtoehdoista työntekijän palkkaamiselle.

Vaihtoehtoja työntekijän palkkaamiseen

Ennen uuden työntekijän palkkaamista kannattaa tutustua myös muihin vaihtoehtoihin työvoiman hankkimiseksi, mikäli varmuus työntekijän tarpeen pysyvyydestä ei ole vielä syntynyt.

Omasta työstään laskuttavien kevytyrittäjien ja freelancereiden käyttäminen tai henkilöstöpalveluyritykselle työllistyvien vuokratyöntekijöiden hyödyntäminen on joustava vaihtoehto oman työntekijän palkkaamiselle.

Henkilöstövuokraus

Henkilöstövuokrauksessa työntekijä työllistyy henkilöstöpalveluyritykselle, kuten Eezy Henkilöstöpalveluille. Me toimimme työnantajan asemassa, joten vastuullamme on vuokratyöntekijän lakisääteisten vakuutusten, työterveydenhuollon ja palkanmaksun hoitaminen.

Pystyt vuokraamaan vuokratyöntekijöitä joustavasti useille eri toimialoille, olipa kyse sitten äkillisestä kysynnän kasvusta, kausivaihteilusta tai oman työntekijän sijaistamisesta. Vastuullesi jäävät vuokratyöntekijän kouluttaminen ja ohjastaminen työtehtävässä. 

Vuokratyöntekijän palkkaaminen on helppoa, sillä tavanomaisten työnantajan vastuiden ja raskaan palkkahallinnon sijaan saat meiltä sopimuksemme mukaisen laskun vuokratyöstä.

Jätä yhteydenottopyyntö

Keskustellaan henkilöstötarpeistasi! Jätä yhteystietosi alla olevalla lomakkeella, niin olemme sinuun pian yhteydessä.

Kevytyrittäjät ja freelancerit

Projektiluontoiseen tai rajoitetumpaan työntekijän tarpeeseen soveltuvat erinomaisesti myös omalla yrityksellään tai kevytyrittäjinä työskentelevät freelancerit, jotka myyvät omaa osaamistaan. 

Työnantajana kevytyrittäjän palkkaaminen on helppoa, sillä maksat ainoastaan laskun sovitusta työstä, ilman sen suurempia sitoumuksia tai velvoitteita kummallekaan osapuolelle. 

Vastaavasti yrittäjänä tai kevytyrittäjänä työskentelevä freelancer pystyy helposti ja joustavasti työskentelemään usealle eri toimeksiantajalle, eikä rajoita omaa vapauttaan.

Työllistämällä Eezy Kevytyrittäjiä, saat käyttöösi omaa osaamistaan myyviä ammattilaisia, jotka ovat kattavasti vakuutettuja ja joiden oikeaoppista taloushallintoa me hoidamme puolestasi.

Työelämäpalveluja laajalla skaalalla

Eezyltä saat kaikki yrityksesi tarvitsemat palvelut suorahakujen, johtamisen kehittämisen, työllistämispalveluiden, kevytyrittäjyyden ja henkilöstötutkimuksien parissa.