Työnhaun ei tarvitse olla kuormittavaa
11.3.2024 Blogikirjoitukset

Työnhaun ei tarvitse olla monimutkaista

Viime aikoina mediassa on puhuttanut työnhaun monimutkaisuus ja rekrytointiprosessin monivaiheisuus erityisesti nuorten työnhakijoiden osalta. Viimeisimpänä Helsingin Sanomat kertoi 6.3.2024, kuinka pääkaupunkiseutulaiset nuoret kokevat työnhaun hankalana, työläänä ja stressaavana. Esimerkiksi 21-vuotias elokuvateatterin osa-aikaiseksi kassatyöntekijäksi pyrkinyt työnhakija oli joutunut raskaaseen nelivaiheiseen rekrytointiprosessiin. 

Eezy on toiminut rekrytointien ja henkilöstövuokrauksen alalla yli 30 vuotta. Näkemyksemme mukaan vaativissa asiantuntijatason rekrytoinneissa monivaiheiset hakuprosessit ovat joskus tarpeen henkilöarviointeineen ja psykologien haastatteluineen, mutta usein rekrytointi on mahdollista hoitaa kaikkien osapuolten näkökulmasta huomattavasti vaivattomammin.

”Meidän ydinammattitaitoamme henkilöstöalan asiantuntijana on löytää oikeat ihmiset oikeisiin tehtäviin – mahdollisimman sulavasti. Noudatamme prosessia, jossa työnhakija kutsutaan pääsääntöisesti enintään kahteen haastatteluun; ensimmäisen hoidamme itse ja toisen toteuttaa työpaikan tarjoava asiakasyrityksemme. Useassa tapauksessa yksi haastattelu riittää, ja se avaa ovet lukuisiin työpaikkoihin”, kertoo Eezy Henkilöstöpalvelujen palvelujohtaja Mikko Kirvesniemi.

”Laatu korvaa määrän rekrytointiprosessissa. Vaikka haastattelemme hakijan vain kerran, teemme sen kattavasti ja laadukkaasti, haastateltavaan syvällisesti perehtyen. Parhaat ehdokkaat erottuvat, vaikka hakuprosessiin ei sisälly lukuisia kierroksia. Lisäksi hakijan osaamiseen perehtyminen hyödyttää myös häntä itseään: Jos häntä ei valita tehtävään, voimme tarjota hänelle muita hänen osaamistaan vastaavia töitä”, Kirvesniemi jatkaa.

Tyytyväisiä hakijoita

Eezyn työnhakijat ovat tyytyväisiä toimintatapaan. 

”Mittaamme hakijakokemusta jatkuvasti. Pyydämme hakijoita arvioimaan muun muassa työnhaun helppoutta ja sitä, oltiinko Eezyllä kiinnostuneita hakijasta ja hänen toiveistaan. Asteikolla 1–10, hakijoiden keskimääräinen arvosana hakuprosessille viime vuonna oli 8,9, johon olemme hyvin tyytyväisiä. Myös haastattelujen NPS (net promoter score) oli viime vuoden osalta 53, joka on alallamme erittäin hyvä tulos”, Kirvesniemi sanoo. 

Entistä sujuvampi rekrytointiprosessi tekoälyn avulla

Eezyllä hakijakokemuksen kehittäminen nähdään hyvin tärkeänä asiana. Eezyn äskettäin päivitetyssä strategiassa yhtenä kasvun ja tuottavuuden lähteenä nähdään teknologian ja AI:n hyödyntäminen. 

”Kehitämme Henkilöstöpalvelut -liiketoiminnassamme uutta toiminnanohjausjärjestelmää, joka yhdistää työt ja tekijät entistä tehokkaammin tekoälyä hyödyntämällä. Järjestelmä esimerkiksi yhdistää työn ja tekijän sekunneissa, ja suosittelee työntekijälle häntä kiinnostavia työmahdollisuuksia entistä tarkemmin. Tämä parantaa merkittävästi sekä hakija- että asiakaskokemusta. Järjestelmä otetaan käyttöön vaiheittain tämän vuoden aikana”, Kirvesniemi kertoo.

Työnantajan markkina

Tällä hetkellä rekrytoinneissa vallitsee työnantajan markkina. Hakemuksia saapuu ennätysmääriä, sillä taantuman vuoksi työpaikkojen määrä on vähentynyt samaan aikaan kun työnhakijoita on liikkeellä enemmän.

”Olemme vastaanottaneet tammi- ja helmikuun aikana 38% enemmän työhakemuksia, kuin vuosi sitten vastaavalla ajanjaksolla. Samaan aikaan meillä on työpaikkoja vähemmän tarjolla. Suurin kasvu hakemuksissa nähdään hotelli- ja ravintola-alan hakemuksissa sekä kaupan ja toimistotyötehtävien kohdalla. Tällä hetkellä erityisesti kesätyöt kiinnostavat”, toteaa Kirvesniemi.

Vallitsevien olosuhteiden vuoksi työpaikan saaminen on hakijalle juuri nyt haastavampaa, mutta tilanne tulee muuttumaan.

”Talouden suhdanteen kääntyessä osaajista tulee olemaan jälleen pulaa”, Kirvesniemi uskoo.

Eezy Oyj on Suomen laajin työelämän asiantuntijatalo, jonka missiona on olla hyvän työelämän tekijä. Palvelemme asiakkaitamme mm. henkilöstövuokrauksen, yrityskulttuurimuotoilun, johtamisen kehittämisen, rekrytointien, työllistämispalveluiden, kevytyrittäjyyden ja henkilöstötutkimuksien saralla. Me tunnemme suomalaisen työelämän sykkeen, koska työllistämme vuosittain n. 25 000 henkilöä, viemme läpi 1 000 organisaatioiden kehitysprojektia, analysoimme 200 000 henkilöstötutkimusvastausta ja teemme 2 300 henkilöarviota. Eezyn osake noteerataan Helsingin Pörssin päälistalla.

Eezy – eläköön elämä ja työ.

Blogikirjoitukset