Etusivu » Yrityksille » Henkilöstöpalvelut yrityksille » Työnantajan tietopankki » Työntekijän irtisanominen: milloin työnantaja voi päättää työsuhteen?

Työntekijän irtisanominen: milloin irtisanominen on mahdollista?

Työsuhteen päättäminen on mahdollista työntekijän ja työnantajan toimesta. Työntekijän irtisanominen vaatii työnantajalta kuitenkin asialliset ja lailliset perusteet. Lue, millä perusteilla työntekijä voidaan irtisanoa ja millaisista syistä työnantaja ei saa irtisanoa työsopimusta. 

Mitä työntekijän irtisanominen tarkoittaa?

Työntekijän irtisanominen tarkoittaa työsuhteen purkamista työnantajan aloitteesta. Työntekijä voi irtisanoutua työstään ilman erityistä syytä, mutta työnantajan on perusteltava irtisanominen asiallisella ja painavalla syyllä, kuten työntekijän sopimusrikkomuksella tai taloudellisilla tekijöillä. Prosessi edellyttää lainmukaisten irtisanomisaikojen noudattamisen ja sopimuskohtaisen menettelytavan. 

Työnantaja laskee kustannuksia laskurilla.

Milloin työnantaja voi irtisanoa työntekijän?

Työnantaja ei saa irtisanoa työntekijää ilman asiallista syytä, kuten työsuhteeseen olennaisesti vaikuttavien velvoitteiden rikkomista. Tutustu tilanteisiin, joissa työnantaja voi irtisanoa työntekijän, ja niihin, joissa irtisanominen ei ole mahdollinen.

Asiallisia syitä työntekijän irtisanomiseenEpäasiallisia syitä työntekijän irtisanomiseen
Velvoitteiden rikkominenSairaus tai tapaturma
Työ on vähentynyt olennaisesti ja pysyvästiLakkoilu, yhteiskunnallinen toiminta ja mielipiteet
Taloudelliset ja tuotannolliset syytRaskaus ja perhevapaa

Muistathan myös, että työntekijän käyttämät oikeusturvakeinot eivät myöskään ole asiallisia syitä irtisanomiseen. 


Työelämäpalveluja laajalla skaalalla

Eezyltä saat kaikki yrityksesi tarvitsemat palvelut suorahakujen, johtamisen kehittämisen, työllistämispalveluiden, kevytyrittäjyyden ja henkilöstötutkimuksien parissa.

Irtisanomisaika

Työsopimuslain mukaisia irtisanomisaikoja sovelletaan pääsääntöisesti irtisanomisessa, ellei toisin ole sovittu. Työnantajan irtisanoessa työntekijän, irtisanomisajat ovat seuraavat:

  • 14 päivää, kun työsuhde on kestänyt korkeintaan vuoden.
  • 1 kuukausi, kun työsuhde on kestänyt 1-4 vuotta.
  • 2 kuukautta, kun työsuhde on kestänyt 4-8 vuotta.
  • 4 kuukautta, kun työsuhde on kestänyt 8-12 vuotta.
  • 6 kuukautta, kun työsuhde on kestänyt yli 12 vuotta.

Mikäli irtisanottava työntekijä on edelleen koeajalla, voidaan työsuhde purkaa välittömästi ilman irtisanomisaikaa. Koeaikapurku voidaan tehdä ilman painavia perusteita, mutta irtisanomista ei kuitenkaan saa tehdä epäasiallisin perustein.

Katso avoimet työpaikat

Määräaikaisen työsopimuksen irtisanominen

Määräaikainen työsopimus päättyy automaattisesti ennalta määrättyyn päättymispäivään ilman irtisanomista. Määräaikaista työsopimusta ei voi irtisanoa kesken sopimuskauden, ellei työsopimuksessa ole tästä erikseen sovittu. Jos työntekijä ja työnantaja kuitenkin pääsevät yhteisymmärrykseen työsuhteen ennenaikaisesta päättämisestä, voidaan sopimus purkaa sovitusti.

Toistaiseksi voimassa olevan työsopimuksen irtisanominen

Toistaiseksi voimassa oleva työsopimus voidaan irtisanoa työntekijän ja työnantajan puolesta, mutta työnantajan on noudatettava työsopimuslain ja mahdollisten työehtosopimusten määrittämiä irtisanomisaikoja ja -ehtoja. Työntekijä voi irtisanoa toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen ilman erityistä syytä, mutta hänen tulee kunnioittaa sopimuksen irtisanomisaikaa. 

Työnantajan on puolestaan esitettävä asiallinen ja painava syy irtisanomiselle, kuten työntekijän velvoitteiden vakava rikkominen tai työnantajan työtarpeen olennainen vähentyminen, jolloin työntekijää ei voida uudelleensijoittaa tai kouluttaa muuhun tehtävään. Ennen irtisanomista työnantajan täytyy antaa työntekijälle varoitus esimerkiksi velvollisuuksien laiminlyönnistä, jotta työntekijällä on mahdollisuus korjata tilanne.

Työllisty helposti Eezyn kautta

Mikäli irtisanominen sattuu kohdallesi, Eezy voi olla apunasi. Kauttamme voit saada töitä nopeasti ja vaivattomasti mielekkäältä alalta lyhyeksi tai pidemmäksi aikaa. Autamme sinua myös työllistymisessä, kevytyrittäjyydessä ja elämäntilanteiden valinnoissa. 

Vuokratyöntekijänä Eezy toimii työnantajanasi, mutta teet töitä toiselle vuokratyötä tarvitsevalle yritykselle. Kevytyrittäjänä puolestaan pääset kokeilemaan omaa liikeideaa ilman y-tunnusta ja yrittäjyyden hallinnollisia haasteita. Kokeile mieluisaa vaihtoehtoa!

Työllisyyspalveluista tukea työelämän eri vaiheissa

Palvelumme auttavat sinua työnhaussa, urasuunnittelussa ja kuntoutuksessa. Vuosittain autamme yli 8000 asiakasta eteenpäin kohti työtä ja koulutusta.