Työsuhteen purkaminen
Työsuhde voidaan purkaa työnantajan tai työntekijän toimesta vain erittäin painavasta syystä. Työntekijän jättäessä työntekovelvoitteensa täyttämättä, voidaan työsuhde myös katsoa automaattisesti purkautuneeksi ehtojen täyttyessä. Lue lisää työsuhteen purkautumisen ehdoista ja muodollisuuksista työntekijän ja työnantajan näkökulmista.
Mitä työsuhteen purkaminen tarkoittaa?
Työsuhteen purkaminen tarkoittaa työsuhteen välitöntä päättämistä joko työnantajan tai työntekijän toimesta. Työsopimuksen purkaminen vaatii raskaat perusteet, ja on käytännössä mahdollista ainoastaan vakavien sopimusrikkomusten, turvallisuusrikkomusten tai lainvastaisen toiminnan myötä.
Työsuhteen purkaminen vai lopputili?
Työsuhteen purkaminen ja työntekijän irtisanominen johtavat molemmat työsuhteen päättymiseen, mutta työsuhteen purkaminen on näistä kahdesta vakavampi ja purkamisen yhteydessä työsuhde päättyy välittömästi. Irtisanomiseen riittävät työsuhteen purkamista kevyemmät perusteet ja työsuhde jatkuu irtisanomisen myötä vielä irtisanomisajan verran.
Vaikka irtisanominen voidaan tehdä kevyemmin perustein, tulee työnantajan esittää päätökselle painava taloudellinen, tuotannollinen tai työntekijään liittyvä henkilökohtainen syy. Irtisanomista seuraa irtisanomisaika, joka on työsuhteen kestosta riippuen vähimmillään 14 päivää ja enimmillään kuusi kuukautta.
Irtisanomisen yhteydessä työntekijälle maksetaan lopputili eli viimeinen palkka, johon sisältyvät myös mahdolliset lomakorvaukset. Lopputili tulee maksaa työntekijälle viimeistään työsuhteen päättymisen päivänä, ellei työsopimuksessa tai sovellettavassa työehtosopimuksessa ole sovittu muuta.
Irtisanomisen ja työsuhteen purkamisen välillä on eroa myös määräaikaisten työsuhteiden osalta, sillä määräaikaista työsuhdetta ei lähtökohtaisesti voida irtisanoa, ellei työsopimuksessa ole toisin sovittu. Työsuhteen määräaikaisuus ei kuitenkaan estä työsuhteen purkamista.
Milloin työsuhteen voi purkaa?
Työntekijä tai työnantaja voi purkaa työsuhteen ainoastaan sellaisessa tilanteessa, missä työsuhteen vastapuoli menettelee tavalla, jonka myötä työskentely ei voi jatkua edes irtisanomisajan pituista aikaa. Sekä työntekijällä että työnantajalla on oikeus purkaa työsopimus riittävän painavasta syystä.
Milloin työsuhteen voi purkaa työntekijän toimesta?
Työsuhteen purkaminen työntekijän toimesta on mahdollista sellaisessa tilanteessa, jossa työnantaja rikkoo tai laiminlyö velvoitteitaan työsuhteeseen, työsopimukseen tai lakiin liittyen.
Työsuhteen purkamiseen oikeuttavia työnantajan tekemiä rikkomuksia ei ole erikseen listattu, mutta käytännössä mikä tahansa suoraan työsuhteeseen vaikuttava, riittävän painava rikkomus voidaan tulkita perusteeksi. Esimerkkejä vakavuudeltaan työsuhteen purkamisen oikeuttavista rikkomuksista ovat:
- Sovitun palkanmaksun laiminlyönti
- Väkivaltainen käytös tai työntekijän seksuaalinen häirintä
- Työnantajan aiheuttama työturvallisuuden vaarantuminen työpaikalla
Milloin työsuhteen voi purkaa työnantajan toimesta?
Työnantaja voi purkaa työsuhteen ainoastaan suoraan työntekijään liittyvällä henkilökohtaisella perusteella, eikä tuotannollisella tai taloudellisella perusteella.
Työnantajalla on oikeus purkaa työsopimus esimerkiksi vakavan työsopimuksrikkomuksen tai laittoman toiminnan myötä. Seuraavia syitä voidaan tulkita riittävän vakaviksi työsopimuksen purkamiseen:
- Liikesalaisuuksien levittäminen
- Työnantajalle vahinkoa aiheuttava epärehellisyys
- Tahallinen oman tai muiden työturvallisuuden vaarantaminen
- Päihtyneenä työpaikalle saapuminen
- Työn tekemättä jättäminen aiempien varoitusten jälkeen
Onko työsopimuksen purkaminen sallittua koeajalla?
Koeajalla työsuhde voidaan purkaa välittömästi työnantajan tai työntekijän toimesta ilman painavia perusteita. Tällöin kyseessä on koeaikapurku. Myöskään koeaikapurkua ei ole kuitenkaan sallittua tehdä epäasiallisin tai syrjivin perustein.
Työsuhteen purkautuneena pitäminen
Työsuhteen purkamisen lisäksi työsopimusta voidaan pitää purkautuneena automaattisesti, mikäli työntekijä on poissa työpaikaltaan vähintään seitsemän päivää ilmoittamatta, eikä työntekijä ilmoita pätevää syytä poissaololleen. Mahdolliset pyhäpäivät tai muut yleiset tai sovitut lomapäivät pidentävät vaadittavaa jaksoa.
Työvelvoitteen täyttämättä jättämisen aiheuttama purkautumisperuste voi peruuntua jälkikäteen, mikäli työntekijä pystyy myöhemmin osoittamaan poissaololle ja tästä ilmoittamatta jättämiselle pätevän syyn. Päteväksi syyksi voidaan tulkita esimerkiksi työntekijälle sattunut onnettomuus.
Miten työsuhteen purkaminen tehdään?
Työsuhteen purkaminen tapahtuu joko työnantajan tai työntekijän ilmoituksella toiselle osapuolelle, tai automaattisesti vähintään seitsemän luvattoman poissaolopäivän jälkeen.
Kun perusteet työsuhteen purkamiselle ovat kunnossa, ei työsuhdetta purettaessa ole velvollisuutta kuulla työsuhteen toista osapuolta.
Mitä ovat yt-neuvottelut?
Yt-neuvottelut eli yhteistoimintaneuvottelut ovat vähintään 20 työntekijää työllistäviltä yrityksiltä edellytetty työnantajan ja työntekijöiden välinen neuvottelu työntekijöihin vaikuttavista muutoksista.
Yt-neuvottelut ovat yhteistoimintalain edellyttämä lakisääteinen neuvottelu, joissa työntekijöillä on mahdollisuus osallistua neuvotteluun. Lopullinen päätösvalta on kuitenkin aina yrityksellä, jonka tulee tiedottaa päätöksistä neuvotteluiden päätyessä.
Yt-neuvottelut tulee järjestää yrityksessä suunniteltujen muutoksien kohdistuessa työntekijöiden asemaan esimerkiksi seuraavissa muodoissa:
- työjärjestelyjen muutokset
- työtehtävien muutokset
- lomautukset tai irtisanomiset
- työtehtävien siirrot
- työaikojen muutokset
Mikäli yt-neuvottelut voivat johtaa irtisanomisiin tai lomautuksiin, tulee neuvotteluiden käynnistymisestä ilmoittaa myös TE-toimistoon viimeistään niiden alkaessa.
Mitä lomautus tarkoittaa?
Yt-neuvotteluissa voidaan päätyä lomauttamaan työntekijöitä taloudellisista ja tuotannollisista syistä, mikäli yrityksen taloustilanne on heikentynyt tai työmäärä vähentynyt, eikä työntekijälle voida järjestää koulutusta tai muuta työtä.
Lomautuksessa yrityksen velvollisuus palkanmaksuun ja työntekijän työvelvollisuus keskeytyvät, mutta työsuhde pysyy voimassa lomauttamisen ajan. Omavastuuajan jälkeen työntekijä voi saada työttömyystukea Kelasta tai työttömyyskassasta, mikäli kuuluu sellaiseen.
Lomautus voi olla myös määräaikainen korkeintaan 90 vuorokauden ajan, mikäli mahdollisuudet työn tarjoamiseen ovat heikentyneet vain tilapäisesti.
Jatko työsuhteen purkamisen jälkeen
Työsuhteen purkautumisen myötä työntekijän työntekovelvoite päättyy välittömästi ilman irtisanomisaikaa, joten urapolun seuraavan askeleen etsiminen on syytä aloittaa mahdollisimman pian.
Vuokratyöllä nopeasti työn pariin
Halutessasi palata työelämään mahdollisimman nopeasti työsuhteen purkamisen jälkeen, on vuokratyö erinomainen vaihtoehto.
Vuokratyössä työllistyt henkilöstöpalveluyritykseen, kuten Eezy Henkilöstöpalveluille, mutta työskentelet Eezyn asiakasyrityksessä. Osaavia vuokratyöntekijöitä haetaan jatkuvasti, ja vuokratyössä pääset työskentelemään vaihtelevassa työympäristössä ja porukoissa, kuitenkin saman turvallisen palkanmaksajan alaisuudessa.
Työllistä itsesi kevytyrittäjänä
Mikäli olet jo ehtinyt kerryttämään runsaasti osaamista työelämässä ja haluaisit nyt päästä ottamaan enemmän vastuuta omista tuloistasi, on kevytyrittäjänä työskentely hyvä vaihtoehto.
Kevytyrittäjänä työskentelet kevytyrittäjäpalvelun, kuten Eezy Kevytyrittäjien avulla, jolloin pystyt laskuttamaan omasta työstäsi yrittäjän tavoin, ilman yrittäjältä vaadittuja paperitöitä. Kevytyrittäjänä työskentely mahdollistaa myös samanaikaisen työskentelyn useammalle asiakasyrityksille, projektiluontoisen työskentelyn, ja ennen kaikkea mahdollisuuden oman työn vapaaseen hinnoitteluun.
Kevytyrittäjänä sinua eivät rajoita tavanomaiset työajat, joten voit halutessasi työskennellä niin paljon tai vähän kuin haluat, työn määrän näkyessä suoraan palkkakuitissasi.
Työelämäpalveluja laajalla skaalalla
Eezyltä saat kaikki yrityksesi tarvitsemat palvelut suorahakujen, johtamisen kehittämisen, työllistämispalveluiden, kevytyrittäjyyden ja henkilöstötutkimuksien parissa.