
Zoomerit tulevat!
Nuoret suhtautuvat työhön eri tavalla kuin vanhempansa. Eezy vahvistaa sukupolvien välistä vuoropuhelua ja auttaa nuoria löytämään urapolkunsa.
On aika antaa työelämässäkin tilaa nuoruudelle ja uusille näkökulmille – vai kuinka?
Z-sukupolvella tarkoitetaan 1990-luvun lopulla ja 2000-luvun alussa (noin vuosina 1997-2012) syntyneitä ihmisiä, jotka ovat nyt astumassa joukolla työelämään, niin meillä kuin muuallakin. Kyse on yhdestä maailman suurimmista väestöryhmistä, jonka arvioidaan muodostavan yli 30 prosenttia maapallon väestöstä.
Heille sellaiset asiat kuin internet, älypuhelimet ja sosiaalinen media ovat olleet olemassa melkein aina.
Aiemmat sukupolvet mukautuivat työelämän vaatimuksiin, mutta Z-sukupolvi odottaa työn sopeutuvan heidän tarpeisiinsa”, The NextGen Projectin perustaja Heikki Leskinen kiteyttää eron.

Nuoret odottavat työnantajien tarjoavan joustavuutta ja itsenäisyyttä, mahdollisuuden sovittaa työ osaksi omaa elämäntyyliä. Työura ei enää ole ensisijainen identiteetin määrittäjä, eivätkä nuoret sitoudu yhteen työnantajaan tai ammattiin vanhempiensa tavoin. Zoomerit arvostavat vapautta ja vaihtoehtoja.
Työelämään tullaan myöhemmällä iällä ja hajanaisemmalla työkokemuksella, ei niin suoraviivaisesti kuin ennen vanhaan. Kuinka yritykset voivat vastata näihin haasteisiin ja olla tulevaisuudessakin houkuttelevia työnantajia. Mitä uutta nuoret tuovat tullessaan, ja miten eri sukupolvien vahvuudet pystytään yhdistämään uudistumisen voimavaraksi?
Näihin kysymyksiin nuoremmat ja vanhemmat osallistujat etsivät yhdessä vastauksia NextGen-tapaamisissa, joissa sekä keskustellaan saman pöydän ääressä että jakaudutaan pienempiin työpajoihin.
Tasavertaiseen vuoropuheluun
Hedelmällinen vuoropuhelu on vapaata hierarkioista ja perustuu kaikenikäisten ihmisten näkemysten arvostamiseen.
”Mitä nopeammin yrityksen toimintaympäristö muuttuu, sitä tärkeämpää sen on kuunnella nuorten näkemyksiä. Nuoret auttavat yrityksiä ymmärtämään, mitkä liiketoimintaan liittyvät oletukset eivät enää pidä paikkaansa ja millä tavoin yritysten tulisi uudistua”, Leskinen perustelee.
Eezyn toimistolla Helsingin Länsi-Pasilassa järjestettiin maaliskuussa Suomen Franchising-Yhdistyksen jäsenyrityksille räätälöity NextGen-tilaisuus, johon saapui myös joukko näkemyksellisiä nuoria.
Kokoontumisen tavoitteena oli pohtia generatiivisen, oppivan tekoälyn mahdollisuuksia nuorten työhön perehdyttämisen ja työssä kehittymisen tukena. Potentiaali todettiin suureksi. Tekoälyn pureskeltavaksi voitaisiin syöttää dataa eri-ikäisten työntekijöiden kokemuksista, myös sitä kuuluisaa hiljaista tietoa.

Elävän perehdyttäjän korvaajaksi ei tekoälystä kuitenkaan ole. Nuoret kertoivat kaipaavansa aitoa läsnäoloa. Sen puute syö motivaatiota ja korottaa kynnystä esihenkilön kohtaamiseen.
Perehdytyksen ja esihenkilön antaman tuen merkitys nousivat vahvasti esille myös Eezy Flown vuonna 2024 toteuttamassa nuorten työelämätutkimuksessa. Perehdyttäminen on työsuhteessa kriittinen vaihe, joka työnantajan tulisi nähdä investointina tulevaisuuteen.
Yksi tutkimuksen keskeisistä löydöksistä oli, että esihenkilön aktiivinen tuki perehdytysvaiheessa vahvistaa nuoren sitoutumista työnantajaan. Nuoret odottavat työnjohdolta selkeämpiä ohjeita, innostamista ja helppoa lähestyttävyyttä sekä aktiivista palautetta.
Yhteisiäkin odotuksia
Maaliskuisen tilaisuuden osallistujien joukossa olivat tuotantotalouden opiskelija Sara Kivi sekä valtiotieteiden kandidaatti Lauri Löyttyniemi. Opintojensa ohella Sara vastaa kansainvälisen SILTA-ohjelman kumppanuuksista ja rahoituksesta. Lauri työskentelee kasvuyrityksessä.
”Nuoret suhtautuvat työelämään sekä kriittisemmin että avoimemmin kuin vanhemmat. Samaan aikaan nuoria painaa huoli työelämään integroitumisesta”, Lauri katsoo.
Jos nuoret jäävät vaille jatkuvaa palautetta ja oppimismahdollisuuksia, he vaihtavat herkästi työpaikkaa uusien haasteiden perässä. NextGen-tilaisuudessa kävi kuitenkin ilmi, että nuorempien ja vanhempien sukupolvien odotukset ovat yllättävän samanlaisia: kaikki haluavat kehittyä urallaan ja arvostavat työyhteisön tukea”, Sara pohtii.

Viimeksi mainittuun seikkaan kiinnitti huomiota myös isännöintiketju Taloaseman toimitusjohtaja Mira-Monica Anttila.
”Me vanhemmat haluamme ihan samoja asioita kuin nuoremmatkin. Ongelmat eivät ole sukupolvikysymyksiä.”
Lauri kehottaa yrityksiä kuuntelemaan nuorten toiveita avoimin mielin ja myös toteuttamaan niitä mahdollisuuksien mukaan. Vuorovaikutukseen kannattaa satsata.
Johtavat suomalaiset startupit ja kasvuyritykset ovat onnistuneet brändäämään itsensä nuorten edessä sosiaalisen median avulla ja yliopistoyhteistyöllä.”
Sara alleviivaa, että esihenkilön aktiivinen läsnäolo ei saa rajoittua perehdytysvaiheeseen.
”Esihenkilön tulisi olla jatkuvasti tukena ja antaa palautetta sekä huippusuorituksista että kehittämistarpeista. Myös mahdollisuus tuoda esille omia kiinnostuksen kohteita ja muokata työnkuvaa niiden mukaan tekee työnantajasta houkuttelevamman.”
Raha ei suurin arvo
Robert’s Coffeen toimitusjohtaja Harri Koivula kokee NextGen-tilaisuuksien lisänneen hänen ymmärrystään nuorten asenteita ja odotuksia kohtaan. Merkittävin eroavaisuus eri sukupolvien odotuksissa liittyy hänen mielestään vapaa-ajan ja työelämän tasapainottamiseen.
Vapaa-ajan merkitys nousee selvemmin esille nuorten työntekijöiden keskuudessa. Lisäksi korostuu viihtyminen työyhteisössä, joka on tärkeämpi asia kuin työstä maksettu palkka.”
Toisaalta ei-aineellisten arvojen painottaminen on omiaan lisäämään työssä jaksamista. Yrityksillä on Koivulan mukaan mahdollisuus vastata nuorten toiveisiin tarjoamalla joustavia työaikoja, hyödyntämällä työyhteisövalmennuksia ja kehittämällä esihenkilöiden johtamistaitoja ajan hengen mukaisiksi.
Urapolkujen avaaja
Eezy auttaa monin tavoin nuoria löytämään oman tiensä työelämään. Vuonna 2024 Eezyn kautta työllistyi yhteensä noin 13 000 alle 30-vuotiasta henkilöä erilaisiin työsuhteisiin.
Henkilöstövuokrauksen kautta nuorella on mahdollisuus työllistyä lyhyemmäksi tai pidemmäksi ajaksi. Hän voi valita joustavasti itselleen sopivan työvuoron ja hankkia lisätuloja silloin kun niitä tarvitsee. Vuokratyöntekijänä pystyy keräämään monipuolista työkokemusta useilta eri toimialoilta.
Eezy Valmennuskeskuksesta nuoret saavat tukea unelmien opiskelupaikan löytämiseen ja saavuttamiseen. Valmennukset kehittävät tehokasta oppimista, ajanhallintaa ja analyyttista ajattelua – taitoja, jotka ovat olennaisia niin opinnoissa kuin työelämässäkin menestymisessä.
Ensimmäiset työkokemukset voivat olla ratkaisevia nuoren ammatillisen kehityksen ja työelämään kiinnittymisen kannalta. Vuonna 2025 kesätöitä on valitettavasti tarjolla tavanomaista vähemmän.
”Lupaamme silti työllistää tänäkin kesänä satoja nuoria ja huolehtia omalta osaltamme siitä, että kesätöistä saatavat kokemukset innostavat heitä osallistumaan työelämään jatkossakin”, kertoo myyntijohtaja Pia Sund Eezy Henkilöstöpalveluilta.
