Näin onnistut sesonkityöntekijöiden rekrytoinneissa

Lapin matkailukohteiden vetovoima kasvaa vauhdilla vuodesta toiseen. Tuntureiden alueella ei riitä paikallista osaavaa ammattitaitoista työvoimaa kaikkien sesonkien ruuhkahuippuihin. Alueen yrityksissä on saatettu etsiä pitkäänkin tekijöitä, mutta omin voimin ei ole löydetty tarpeisiin sopivaa tekijää.

Eezyn Henkilöstöpalveluiden tuntureista vastaava asiakkuuspäällikkö Hanna Nieminen on koko uransa työskennellyt laajasti eri tehtävissä matkailu- ja henkilöstöpalvelualalla. Nieminen tuntee yritysasiakkaiden tarpeet kuin omat taskunsa. Eezyssä kuunneltiin herkällä korvalla Lapin alueen yritysten toiveita, kun tavoitteena oli vahvistaa alueen toimintaa uusien resurssien avulla tälle kaudelle. Nyt yrityksiä palvelee yksi oma yhteyshenkilö.

Eezyn asiakkuuspäällikkö Hanna Nieminen
Asiakkuuspäällikkö Hanna Nieminen

”Eezyllä on vahva kokemus sesonkirekrytoinneista ympäri Suomea. Esimerkiksi Pohjois-Suomen matkailuala on sesonkiherkkää, on ruuhkapiikkejä sekä hiljaisimpia kausia. Tämä tekee rekrytoinnista haasteellista. Eezyn tuntureiden toimistolla on paikallista osaamista juuri oman alueen yritysten erityistarpeisiin”, Hanna avaa Eezyn maanlaajuisen toiminnan etuja.

Eezyn osaaminen kattaa sesongit ympäri vuoden ja koko Suomen

Pohjoisessa talvi on vilkkain sesonki, jonka kasvulle ei näy loppua. Vaikka muualla matkailuala on vasta elpymässä, tuntureiden alueella matkailu vetää turisteja puoleensa. Eezyllä on tietotaitoa ja räätälöityjä ratkaisuja sesonkiherkkien toimialojen tarpeisiin. Eezyn kautta sesonkityöntekijät siirtyvät sujuvasti ympäri Suomea sesonkeja seuraten. Yritysten kannattaakin varautua omaan sesonkiin palkkaamalla sesonkityövoimaa Eezyn ammattilaisten avulla.

”Sesonkityö vaihtelee toimialan, sijainnin ja vuodenajan mukaan. Lapin matkailukohteiden lisäksi myös esimerkiksi elintarviketeollisuus tarvitsee työntekijöitä jouluksi. Kesällä puolestaan sesonkityöntekijöiden kysyntä on suurinta kesäturistien suosimissa etelän kaupungeissa kuten Hangossa, Turussa ja Tampereella. Eezyn erityisosaamista on yhdistää sesonkityöt ja -tekijät ympärivuotisesti: Sama työntekijä voi olla talven tuntureissa ja kesän Hangossa. Pyrimme varmistamaan, että työntekijöiden niin halutessa työt jatkuvat vain paikkaa vaihtamalla”, Hanna sanoo.  

Monelle saattaa tulla yllätyksenä, että Suomessa on paljon työntekijöitä, jotka ovat valmiita vaihtamaan maisemaa työn perässä. Hanna Nieminen on huomannut työelämän arvojen ja mielikuvien muuttuneen vuosien varrella erityisesti nuorten aikuisten keskuudessa. Enää ei välttämättä haluta perinteistä vakituista työtä, vaan arvostetaan vapautta. Ennakkoluulottomat z-sukupolven nuoret kokevat tärkeäksi vapauden rytmittää omaa elämää.

”Monet toivovat valinnan vapautta työelämässä. Työntekijät ovat liiketoiminnassamme avainroolissa, joten heistä pidämme hyvää huolta. Tarjoamme työntekijälle sekä vapautta että turvaa”, Hanna summaa.

Laaja toimipisteverkosto tuo paikallistuntemuksen

Eezy on merkittävä toimija, kokonaisvaltainen työelämän talo, joka työllistää valtakunnallisesti yli 25 000 työntekijää, joista lähes 10 000 on hotelli- ja ravintola-alan osaajia. Vaikuttavat luvut ja palveluasenne ovat tehneet Eezystä suositun kumppanin yrityksille, jotka tarvitsevat sesonkityöntekijöitä.

”Toimimme 41 paikkakunnalla ympäri Suomea, mikä tarkoittaa, että voimme toimia erittäin paikallisesti. Tunnemme alueelliset työmarkkinat ja haasteet. Olemme ylpeitä paikallisosaamisestamme. Pystymme palvelemaan asiakkaitamme isoilla resursseilla, koska esimerkiksi pohjoisen rekrytointeihin käytämme koko Eezyn laajaa osaamista ympäri Suomen”, Hanna avaa laajan verkoston etuja.

Hanna Nieminen ja sesonkityöntekijä Tuomas
Hanna Nieminen ja Rukan rinneravintolan sesonkityöntekijä Tuomas

Joustavuus, helppous ja nopeus tuoneet kiitosta asiakkailta

Hanna Nieminen saa runsaasti positiivista palautetta alueen yrityksiltä.

”Asiakkaat kehuvat usein sesonkityöntekijöiden ammattitaitoa, rekrytoinnin sujuvuutta ja helppoutta. Myös nopeutta arvostetaan. Pystymme reagoimaan tarpeisiin heti, koska meillä on jo valmiiksi suuri henkilöstömäärä alalla ja sisäisesti suuret resurssit yritysten tarpeiden hoitamiseen”, Hanna kertoo palautteesta.

Eezyn kautta löytyy joustavasti monenlaisia sesonkityöntekijöitä eri tehtäviin. Tuntureiden alueella eniten kysyttyjä sesonkityöntekijöitä ovat esimerkiksi kokit, tarjoilijat, siivoojat, oppaat ja myyntihenkilöt. Pohjoisen vetovoima ulottuu myös kansainvälisiin rekrytointeihin asti.

”Kehitämme jatkuvasti erilaisia räätälöityjä ratkaisuja asiakasyritysten tarpeisiin. Olemme kehittäneet kansainvälisen rekrytoinnin prosessia vastaamaan asiakkaiden tarpeita ja toiveita. Esimerkiksi tänä talvena saimme rekrytoitua Lappiin useita kymmeniä kokkeja Filippiineiltä”, Hanna kertoo.

Pohjois-Suomen matkailuala on sesonkiherkkää. Kuva Rukan laskettelukeskuksesta.

Onko sesonkityöntekijöiden puute kasvun este?

Toisinaan yrityksen kasvun suurin este on osaavan sesonkityövoiman puute. Tässä tilanteessa Eezyn rooli on auttaa asiakasyritystä rekrytoinneissa ja toimia kokonaisvaltaisena kumppanina.

”Tuntuu hullulta, että yritys joutuisi esimerkiksi supistamaan aukioloaikoja tai sulkemaan työvoimapulan takia. Autamme asiakkaita rekrytoinneissa, jotta tähän tilanteeseen ei päädyttäisi, joten kannattaa olla Eezyyn yhteydessä ajoissa”, Hanna kannustaa.

Eezy hoitaa rekrytoinnin, yritys keskittyy omaan toimintaansa

Eezy hoitaa kaikki rekrytointiin liittyvät asiat. Kaikki työnantajan velvoitteet hoidetaan asianmukaisesti ja sujuvasti. Eezy vastaa työpaikkailmoituksista, kartoittaa ja haastattelee työnhakijat. Parhaat ehdokkaat esitellään yritykselle, ja kun valinta on tehty, Eezy huolehtii myös kaikista työsuhteen hallinnollisista asioista, kuten oikeanlaisten työsopimusten laatimisesta. Eezyn vahva TES-osaaminen on hyödyksi. Eezy vastaa työterveyshuollosta ja palkanmaksusta. Kansainvälisten työntekijöiden rekrytoinnissa hoidetaan lisäksi kaikki lupa-asiat, asunnot, kalustus, hygieniapassit ja perehdytys suomalaiseen työkulttuuriin. Lisäksi Eezyn yhteyshenkilö on mukana auttamassa työntekijöiden arjessa.

”Asiakasyritys voi keskittyä omaan toimintaansa, kun omia resursseja ei tarvitse käyttää rekrytointiin. Yrityksen arki helpottuu merkittävästi. Asiakkaan pöydälle jää käytännössä vain uuden työntekijän perehdyttämien työpaikalla ja tehtyjen tuntien hyväksyntä käyttöliittymässä. Rekrytointiprosessi ei voisi olla yksinkertaisempi!”, Hanna iloitsee.

Mitä aikaisemmin sitä parempi, mutta koskaan ei ole liian myöhäistä

Yleissääntönä voi pitää, että mitä aikaisemmin ottaa Eezyyn yhteyttä sesonkityöntekijöiden rekrytoinnista sitä parempi. Mutta myöhään heränneitäkin palvellaan huipputuloksin. Eezy pystyy reagoimaan nopeasti, mutta tekemällä tilauksen ajoissa, paranevat mahdollisuudet löytää juuri oikeanlainen tekijä.

”Kun valitsee meidät rekrytointikumppaniksi jo alkuvaiheessa, ratkaisun hakeminen yhdessä on helpompaa. Henkilöstöpalveluiden käyttö voi olla joillekin uusi asia, ja apua ei välttämättä uskalleta pyytää ajoissa. Meillä on kuitenkin ihan eri tason verkostot kuin yksittäisellä yrityksellä, joten rekrytointi sujuu jouhevasti. Talvisesonkien haku avataan usein heinäkuussa, ja kesätyöntekijöitä aletaan etsiä yleensä tammikuussa. Mutta toukokuussakin onnistuu. Kannattaa aina ottaa meihin matalalla kynnyksellä yhteyttä; kysyminen ei maksa mitään!”, Hanna kannustaa.

Riskitön rekrytointi

Eezy palvelee kaiken kokoisia yrityksiä pienyrittäjistä isoihin ketjuihin. Palvelu räätälöidään asiakkaan tarpeen mukaan. Ammattitaitoa on kertoa mihin asiakkaan haasteisiin mikäkin palvelu sopii. Rekrytointityö tehdään huolellisesti. Eezyllä osataan ehdottaa eri tilanteisiin oikeanlaista työsopimusta. Eezy kantaa vastuun, jos kaikesta huolimatta työntekijä ei tunnu sopivalta. Eezy minimoi asiakkaan riskit. ”Aina voi kokeilla ensin. Esimerkiksi kokki voi tehdä koevuoron asiakkaan luona, jotta voimme nähdä osaamisen tason ennen varsinaista palkkausta. Kuuntelemme asiakkaan toiveita, ja usein samat hyvät työntekijät palaavat asiakkaan pyynnöstä myös seuraavalla sesongilla töihin”, Hanna iloitsee.

Neljä syytä, miksi yritys hyötyy vuokratyön käytöstä

Työntekijöitä avaimet käteen -periaatteella:

Eezy hoitaa kaiken rekrytointiin ja työnantajan lakisääteisiin velvoitteisiin liittyvät asiat, jotta yritys voi keskittyä omaan ydintoimintaansa.

Työntekijöitä määräajaksi juuri oikeaan hetkeen:

Eezyltä saat sesonkityöntekijöitä räätälöitynä yrityksesi tarpeiden mukaan.

Riskitön rekrytointi:

Eezyn kautta rekrytointi on yritykselle turvallista.

Osaavat ammattilaiset avuksesi:

Työntekijöiden löytäminen voi olla haasteellista, mutta Eezyllä on oikeanlaiset työkalut, toimivat sovellukset ja laajat resurssit löytää osaavaa työvoimaa. Löydämme oikeat tekijät, oikeaan aikaan ja oikeaan paikkaan.

Kuinka voimme auttaa yritystäsi henkilöstöasioissa?

Jätä yhteystietosi lomakkeella, niin olemme pian yhteydessä.