15.7.2021 Blogikirjoitukset

Näin löydät unelmiesi harjoittelupaikan

Isoon osaan korkeakoulututkintoja kuuluu pakollinen harjoittelu, tai jopa useampi sellainen. Omaan AMK-tutkintooni kuului kolme harjoittelua, joista olin aluksi aivan kauhuissani. Mistä ihmeestä saan muka kolme eri harjoittelupaikkaa?

No, päädyinkin lopulta tekemään vain kaksi harjoittelua, mutta paikkojen löytäminen oli kuitenkin stressaavaa ja ahdistavaa. Harjoitteluille oli varattu tietty aika, johon mennessä paikka oli tietysti löydettävä. En edes tiennyt mihin haluan harjoitteluun saatikka miten haen paikkaa.

Mieti omia kiinnostuksenkohteitasi

Jos opiskelet alaa, jolla on useita eri työllistymismahdollisuuksia, kannattaa miettiä jo ennen harjoitteluja, minne haluat suuntautua ja mitä haluaisit tehdä työksesi. Harjoittelu voi olla loistava pongahduslauta urallesi.

Esimerkiksi opiskelen itse medianomiksi ja ryhmäläisiäni on erikoistumassa lähes kaikkeen aina radiotoimittajasta valokuvaajaksi. Itse päätin kuitenkin hyvin pian, että haluan harjoitteluni olevan joko toimittajan työtä tai jotakin viestintään liittyvää.

Kun kiinnostuksen kohteeni olivat selvät, alkoi paikan metsästys. On paljon helpompi etsiä sopivaa paikkaa, kun niin sanottu aihe oli rajattu.

Harjoittelupaikkaa mä metsästän

Harjoittelijan paikkoja voi löytää ihan vain työpaikkahakukoneista, kuten meiltä Eezyltä. Näihin hakuihin on kuitenkin luultavasti paljon tunkua, jonka takia paikan saaminen voi olla hankalaa. Kaikkia avoimia paikkoja ei myöskään aina ilmoiteta julkisesti.

Suosittelin, että harjoittelupaikkaa kysytään suoraan mielenkiintoiselta yritykseltä. Panosta kuitenkin heti hakemuskirjeeseen, sillä pelkkä “Olisiko teillä harjoittelupaikkoja tarjota?” ei luultavasti tuota hedelmää. Esittele itsesi, osaamisesti ja kerro, millaista paikkaa olet hakemassa. Miksi sinä olisit hyvä harjoittelija heille? Kysymällä jäät myös mieleen paremmin kuin olemalla yksi hakija satojen muiden joukossa.

Itse käytän päivittäin opiskelijoille suunnattua Tuudo-sovellusta, jonka etusivulla on usein työ- ja harjoittelupaikkailmoituksia. Täältä bongasin haun ensimmäiseen harjoittelupaikkaani, jonka lopulta sainkin. Myös koulun sähköpostiini tipahtelee tasaisin välein viestejä, joissa etsitään korkeakouluharjoittelijaa. Seuraa siis ihmeessä koulusi kanavia!

Kannattaa myös heittää verkot vesille somessa. Päivitä LinkedIn-profiilisi tuliteräksi ja kerro avoimesti etsiväsi harjoittelupaikkaa. Ties vaikka unelmiesi yritys lähestyisi juuri sinua.

Tsemppiä harjoitteluhakuun!

Iida Virta / Eezyn someharkkari

Blogikirjoitukset