Miksi somessa kannattaa huudella olevansa työtön?

Jossain vaiheessa työttömäksi joutumisesta kertominen koettiin häpeälliseksi. Epäilen 90-luvun laman olleen yksi syy, josta tuo häpeän tunne monelle tulee. Se on ikään kuin trauma siitä, mitä lama jätti jälkeensä. Tuleeko nyt korona takia uusi yhtä syvä lama? Siihen minulla ei ole vastausta, mutta siihen on, ettei työttömäksi joutumista kannata hävetä ollenkaan. Siinä tilanteessa kukaan ei ole yksin. Kohtalotovereita riittää irtisanotuista ja lomautetuista henkilöistä. Jos olet tuossa tilanteessa, niin siitä kannattaa ’’huudella” somessa, niin kovaa kuin mahdollista!

Miksi sitten mainostaisin, että olen työtön? Miksi tekisin sen vielä somessa, jossa kuka vaan voi nähdä sen?

Vastaus on yksinkertainen: verkostot. Niissä on voimaa, paljon voimaa! Vaikka itselläsi ei olisi järjettömän isoa verkostoa sosiaalisessa mediassa, niin jokaisella sinun verkostosi jäsenellä on oma verkosto ja heidän verkoston jäsenillään taas oma verkosto jne. Kun kerrot tilanteestasi, joku verkostosi jäsen tietää ehkä jonkun yrityksen, joka voisi tarvita osaamistasi. Näin saatat päästä kiinni niin sanottuun piilotyöpaikkaan. Toinen vaihtoehto on se, että oman verkostosi jäsen reagoi julkaisuusi, kommentoi, tykkää tai jakaa sen ja täten hänen verkostonsa ihmisillä on mahdollisuus nähdä juuri sinun julkaisusi. Samalla tietenkin leviää tieto, ettei sinulla ole tällä hetkellä työpaikkaa, vaan osaamisesi on käytettävissä, kun sopiva match löytyy.

Työttömäksi jäämisestä huutelu ei siis ole häpeä vaan mahdollisuus. Mahdollisuus, mikä olisi silkkaa hulluutta sivuuttaa. Nyt kun hakijoita yhteen työpaikkaan on ennätysmäärä, omalla aktiivisuudella on entistä enemmän merkitystä, ja sen tuomat mahdollisuudet vain korostuvat.

Jos verkostoituminen ei ole ollut sinulla kovin korkealla prioriteettilistalla, kannattaa siihen alkaa panostaa nyt. Verkostoituminen on entistä enemmän rock ja pop! Kurkkaa myös oma profiili somessa kuntoon. Selkeä tuore profiilikuva, osaaminen esille ja mahdolliset suosittelijat näkyville. Koskaan ei tiedä milloin verkoston voimalle tulee tarvetta. Vanhat ajat, jolloin tehtiin 30 vuoden työsuhteita, ovat muuttumassa. Työelämä pirstaloituu ja urapolut risteilevät eri työtehtävistä ja yrityksistä toisiin. Korona-pandemian aikaansaava muutostilanne tulee varmasti kiihdyttämään työelämän murrosta ja nostaa myös verkostosi entistä suurempaan arvoon.

Jos itse jäisin työttömäksi, ensimmäinen asia mitä tekisin: Huutelisin siitä somessa!

-Aki Joensuu

Blogikirjoitukset