Lomautus & palkka: maksaako työnantaja lomautuksen ajalta palkkaa?

Lomautus herättää monia kysymyksiä niin työnantajien kuin työntekijöidenkin keskuudessa. Mitä lomautus tarkoittaa käytännössä, ja maksetaanko lomautuksen aikana palkkaa? Lue lisää lomautuksen vaikutuksista palkkaan, työsuhteeseen ja työntekijän oikeuksiin.

Mitä lomautus tarkoittaa?

Lomauttamisella tarkoitetaan työnteon ja palkanmaksun tilapäistä keskeyttämistä. Tämä toimenpide voi olla tarpeen, kun yrityksen taloudelliset tai tuotannolliset olosuhteet heikkenevät tilapäisesti tai pitkäaikaisesti. Lomautuksen kesto ja ehdot määräytyvät työsopimuslain ja mahdollisten työehtosopimusten mukaan. Työsopimus ja työsuhde pysyy pääsääntöisesti voimassa, vaikka työntekijä on lomautettu.  

Työnantaja voi lomauttaa työntekijän kahdella perusteella:

  • Taloudellinen tai tuotannollinen irtisanomisperuste, esimerkiksi jos työ on vähentynyt pysyvästi eikä yritys voi tarjota työntekijälle muuta työtä.
  • Työnantajan mahdollisuudet tarjota työtä ovat huonontuneet tilapäisesti, arviolta korkeintaan 90 päivää. Työtehtäviä ei voida korvata muilla tehtävillä tai koulutuksilla. 

Lomauttaminen koskee ensisijaisesti vakituisia työntekijöitä. Lomautus voidaan toteuttaa kokoaikaisena, jolloin työntekijä ei työskentele lainkaan, tai osa-aikaisena, jolloin työaikaa vähennetään.

Maksaako työnantaja palkkaa lomautuksen aikana?

Lomautuksesta ei pääsääntöisesti makseta palkkaa. Lomautettu työntekijä voi silti hyödyntää palkkaetuna saamaansa asuntoa tai työsuhteeseen liittyvän vuokrasopimuksen mukaista asuintilaa. Työntekijällä on myös mahdollisuus hakea työttömyyskassan ansiosidonnaista päivärahaa. Voit saada lomautusajalta päivärahaa ilmoittautumalla työnhakijaksi TE-toimistoon (Työ- ja Elinkeinotoimisto).

Lomautuksen aikana työntekijällä on oikeus hakea ja vastaanottaa töitä muilta yrityksiltä. 

Työntekijällä on oikeus irtisanoa työsopimus lomautuksen aikana ilman irtisanomisaikaa, mikäli irtisanominen tehdään vähintään 7 päivää ennen lomautuksen päättymistä. 

Lomautuksen ensimmäiseltä 30 päivältä kertyy myös vuosilomaa kuten töissä ollessa. Työssäolo katkaisee 30 päivän lomautuksen ja mikäli lomautus jatkuu yli 30 päivää, kertyy lomapäiviä ainoastaan niiltä kuukausilta, joiden aikana työpäiviä on ollut vähintään 14.


Neljä tilannetta, joissa lomautuksen ajalta maksetaan palkkaa

Vaikka lomautus tarkoittaa palkanmaksun tilapäistä keskeyttämistä, voi työntekijä kuitenkin poikkeuksellisissa tilanteissa saada lomautuksen ajalta palkkaa. Seuraavissa tilanteissa lomautus ei keskeytä palkanmaksua:

  1. Osa-aikainen lomautus. Osa-aikaisessa lomautuksessa työntekijän työaikaa vähennetään väliaikaisesti, ja palkka laskee pääsääntöisesti työajan vähentyessä. 
  2. Työntekijän irtisanominen lomautuksen aikana. Työnantaja voi irtisanoa työsopimuksen lomautuksen aikana. Työntekijällä on tällöin oikeus irtisanomisajan palkkaan, joka määräytyy irtisanomisajan ja lomautusilmoitusajan perusteella. 
  3. Työntekijän vuosiloma lomautuksen aikana. Lomautettu työntekijä voi pitää vuosilomiaan lomautuksen aikana, eikä lomautus vaikuta loman ajankohtaan tai vuosilomapalkan määrään. 
  4. Muu palkallinen poissaolo, kuten sairausloma tai vanhempainvapaa. Jos työntekijä aloittaa vanhempainvapaan tai sairastuu ennen lomautusilmoitusta, hänellä on oikeus vanhempainvapaan tai sairausajan palkkaan. Lomautuksen aikana alkanut vanhempainvapaa tai sairausloma ei oikeuta poissaolon palkkaan, vaan palkka maksetaan vain lomautusta edeltäviltä päiviltä. 

Työelämäpalveluja laajalla skaalalla

Eezyltä saat kaikki yrityksesi tarvitsemat palvelut suorahakujen, johtamisen kehittämisen, työllistämispalveluiden, kevytyrittäjyyden ja henkilöstötutkimuksien parissa.