15.10.2020 Blogikirjoitukset

Uravalmentajan vinkit työhaastattelussa onnistumiseen ja jännityksen hallintaan

Työhaastattelu jännittää – todella monia. Jännitys on hyvästä, se kertoo siitä, että olet kiinnostunut paikasta ja haluat saada sen. Jännitys saattaa kuitenkin ottaa meistä yliotteen ja viedä mahdollisuuden tulla valituksi. Kuinka siis onnistua hallitsemaan jännitys niin, että sen eteenpäin vievä voima kulkee matkassa mukana, mutta ei pääse valloilleen? Työskentelen Eezyllä uravalmentajana ja olen kohdannut paljon erilaisia suhtautumisia työhaastatteluun, joista jännitys on yksi. Siksi olen koonnut tähän omat vinkkini jännityksen hallintaan.

  1. Tietenkin tärkeää on valmistautua; tutustua yritykseen ja harjoitella vastauksia haastattelukysymyksiin. Kun tiedät, kuka olet ja mitkä vahvuutesi ovat, on niistä helpompi kertoa eteenpäin paineenkin alla. Tärkein kysymys ja siihen mietitty vastaus kuitenkin on, miksi sinut pitäisi valita?
  2. Pukeudu itsellesi mukaviin asianmukaisiin vaatteisiin. Työhaastatteluun kannattaa aina laittaa siistit vaatteet huolimatta siitä mitä paikkaa olet hakemassa. Pukeudu kuitenkin niin, että sinulla on mukava olla eikä esimerkiksi kauluspaita kiristä liikaa. Hyvä olo itsellä välittyy myös rekrytoijalle.
  3. Turhaa stressiä ja jännitystä poistaa myös se, kun tiedät mihin olet menossa ja että olet siellä ajoissa. Selvitä siis etukäteen missä työhaastattelu fyysisesti pidetään ja varaudu yllättäviin hidasteisiin, kuten tietyömaihin ja metroliikenteen takkuamiseen. Myöhästyminen antaa huonon ensivaikutelman, eikä silloin ole kiva aloittaa keskustelu. Pelkästään myöhästymisestä johtuva hermostuneisuus jää usein päälle. Ei ole myöskään kiva aloittaa haastattelua selittelemällä ulkopuolisia hidasteita. Osoita osaavasi ennakoida ja ajoissa olemalla olevasi kiinnostunut paikasta.
  4. Mielekkään musiikin kuuntelu matkalla voi rentouttaa. Onko sinulla kenties joku kappale, josta saat energiaa, joka saa sinut hyvälle mielelle ja draivin päälle? Oma voimabiisi. Kuuntele se ennen haastattelua.
  5. Usein haastatteluvinkeissä lukee, ettei kannata selata puhelinta, kun odottelet pääsyä haastatteluhuoneeseen. Minun vinkkini kuitenkin on, että jos kissavideoiden katsominen rentouttaa sinua, katso ihmeessä. Ole kuitenkin hereillä ympärilläsi tapahtuvista asioita ja ihmisistä, nosta katseesi myös heille ja hymyile. Kuulokkeet kannattaa tässä kohti jo pitää poissa, jotta kuulet kun sinua kutsutaan. Ja puhelin äänettömällä.
  6. Kun kuulet nimesi kutsuttavan, muista hymy ja reipas kädenpuristus, esittele itsesi selkeästi ja kiitä kutsusta haastatteluun. Ota tilanne haltuun tällä tavoin. Korona-tilanteessa unohda kättely.
  7. Keskity haastattelussa silmiin katsomiseen ja mikäli haastattelijoita on useita, huomioi heidät kaikki, ei pelkästään kysymyksen esittäjä. Hyvällä valmistautumisella vastaaminen helpottuu, mutta älä hermostu, jos et heti keksi vastausta, ota hetki ja kokoa ajatuksesi. Kaikkien vastausten ei tarvitse tulla kuin liukuhihnalta. Pysy tälläkin tavoin tilanteen tasalla, älä anna jännityksen voittaa.
  8. Valmistaudu kysymään jotakin. Hyvä kysymys on tiedustella esimerkiksi, minkälaista väkeä yrityksessä muuten on töissä tai miten yrityksen arvot näkyvät heillä käytännössä, olethan tutustunut niihin ennakkoon. Ja edelleen, olet tilanteen tasalla, jännitys hallinnassa.
  9. Lopuksi tuo vielä ilmi, että olet edelleen todella kiinnostunut paikasta ja kiitä haastattelusta. Ole tyytyväinen itsesi ja huokaise helpotuksesta.

Tuo rohkeasti esiin omaa persoonaasi ja ajatuksiasi keskittyen nimenomaan positiivisiin asioihin. Työhaastattelu on kahden kauppa, jonka vuoksi on tärkeää, että sekä sinä että rekrytoija, mahdollinen tuleva esimiehesi voitte olla rennosti omija itsejänne, jotta pääsette näkemään kohtaavatko ajatuksenne ja tavoitteenne. Tsemppiä haastatteluun!

-Maiju / Uravalmentaja

Blogikirjoitukset