4.10.2022 Blogikirjoitukset

Ukrainalainen Nataliia Selivanova tekee tärkeää työtä Lahden Eezyllä

Ukrainalainen Nataliia Selivanova saapui poikansa kanssa Suomeen turvaan pian sodan alettua. Hän tapasi vastaanottokeskuksessa muita ukrainalaisia auttaessaan sattumalta Lahden Eezyn yrittäjän, Sirpa Kilpeläisen, ja pian hän saikin töitä Eezyltä hr-assistenttina. Sujuvasti englantia puhuvan Nataliian tehtävänä on auttaa muita ukrainalaisia löytämään töitä sekä kontaktoida heidän mahdollisia työnantajiaan.

-Autan ukrainalaisia muun muassa löytämään sopivia työpaikkoja sekä parantamaan englannin kielen taitojaan. Lisäksi avustan heitä hankkimaan itselleen suomalaisen pankkitilin sekä verokortin.

Nataliia on juuri oikea ihminen tähän hommaan, sillä hän oli itse muutama kuukausi sitten täysin samassa tilanteessa.

-Ymmärrän erittäin hyvin ne olosuhteet, joissa ukrainalaiset tällä hetkellä ovat. Minulle on siis todella tärkeää, että pystyn nyt auttamaan heitä löytämään töitä.

Monipuolisia työmahdollisuuksia

Eezy pystyy tarjoamaan ukrainalaisille työpaikkoja monilta eri aloilta. Näihin kuuluvat muun muassa siivous-, palvelu- ja ravintola-alan työt sekä erilaiset toimet tehtaissa ja leipomoissa. Osassa pärjää ilman kielitaitoakin, mutta jotkut työt vaativat englannin kielen osaamista.

-Valitettavasti englannin kielen taso ukrainalaisten keskuudessa on lähtökohtaisesti aika heikko. Toivon kovasti, että sitä pystyttäisiin parantamaan, sillä se auttaisi uusien työpaikkojen etsimisessä. Eezyn kautta on kuitenkin mahdollista päästä töihin silloinkin, vaikkei henkilö puhuisikaan englantia, Selivanova muistuttaa.

Haastatteluun mennessä Nataliia on ehtinyt löytää Suomesta työpaikat 35 ukrainalaiselle.

-Suomalaisille työnantajille haluaisin sanoa, että he voivat turvallisin mielin palkata ukrainalaisia. Olemme todella kovia tekemään töitä ja erittäin motivoituneita löytämään niitä nyt Suomesta. Emme siis tuota teille pettymystä!

Eezy on osallistunut Ukrainan tukemiseen SPR:n ja Lääkärit ilman rajoja -avustusjärjestöjen kautta sekä auttanut Suomeen saapuneiden ukrainalaisten työllistämisessä. Työn hakemisen helpottamiseksi on perustettu ukrainankielinen nettisivu. Eezy on saanut käyttöönsä myös valtakunnallisen Ukraina-merkin, joka on vastikkeellinen tunnus kaikille ukrainalaisia auttaneille yrityksille sekä yhteisöille.

Blogikirjoitukset