14.4.2021 Blogikirjoitukset

Mitä kesätyöt merkitsevät minulle?

Kesätöiden tekeminen on aina merkinnyt minulle aikuistumista. Se on ollut ensimmäinen askel työelämään ja samalla tutkiskelua siitä, millaista työtä haluaisi ehkä tulvaisuudessa tehdä.

Olen aloittanut kesätyöurani toimistohommista kahvinkeiton ja paperien järjestelyn merkeissä. Myös siivoaminen ja marjojen myynti ovat tulleet menneiden kesien aikana tutuiksi. En voi väittää, että kaikki aikaisemmat kesätyöni olisivat olleet juuri sitä, mitä olen aina halunnut tehdä, mutta ne ovat opettaneet minulle paljon itsestäni ja työskentelytavoistani. Ne ovat myös toimineet todisteena siitä, että minusta on moneen. Töitä tehdessä oppii myös toimimaan sekä itsenäisesti että erilaisten ihmisten kanssa.

Omasta osaamisesta kannattaa olla ylpeä

Töiden hakeminen on kasvattanut myös itseluottamusta. Omalla kohdallani koin vaikeaksi tietynlaisen itseni kehumisen työhakemuksessa. En uskaltanut kirjoittaa hakemukseen olevani jossain hyvä tai osaavani tehdä jotain, koska pelkäsin liioittelevani tai valehtelevani. Työhakemuksia kirjoittamalla ja työkokemuksen kasvaessa huomasin kuitenkin osaavani paljon kaikenlaista ja pystyin yhä rohkeammin kertomaan itsestäni ja osaamisestani. Olen myös tajunnut sen, ettei ole olemassa turhaa osaamista tai osaamista, josta ei kannattaisi mainita töitä hakiessa. Suosittelen siis luottamaan omaan osaamiseen ja kertomaan siitä rohkeasti (ja tietysti rehellisesti).

Oman tien löytäminen tapahtuu kokeilemalla

Vaikka alussa sanoinkin, etteivät aiemmat kesätyöni ole olleet unelmaduunejani, olen sitä mieltä, että ne kaikki ovat johdattaneet minua oikeaan suuntaan. Vain asioita tekemällä voi oppia, mikä on itselle mieluisaa työtä ja mikä ei välttämättä sovi juuri sinulle. Mikään työ ei ole myöskään turhaa, vaan kaikesta voi oppia jotain, kun pitää mielen avoimena. Voin myöntää, etten 16 -vuotiaana ajatellut siivoustyön olevan hyödyllistä tai opettavan mitään. Näin jälkeen päin katsottuna, se opetti minulle paljon vastuusta ja oma-aloitteisuudesta. Osaan myös korjata jumittuneen vessapaperitelineen, joten käytännön taitojakin jäi käteen.

Voin siis todeta, että kesätöillä on ollut elämääni suuri vaikutus. Ne ovat muovanneet työskentelytaitojani ja kasvattaneet myös ihmisenä. Käteen on jäänyt myös monta hauskaa tarinaa, joten ihan viihdearvoltaankin merkittäviä nuo kesätyöt.

PS. tsekkaa Eezyn kesätyöt ja hae!

-Peppi Kiiski / Eezyn someharkkari

Blogikirjoitukset