22.2.2023 Uutiset

Kevytyrittäjyys työllistymisen muotona kasvaa – Eezy toi markkinoille palveluinnovaation laskutusta helpottamaan

Kevytyrittäjyys kiinnostaa tällä hetkellä monia suomalaisia, ja kevytyrittäjien määrä on kasvanut vauhdilla 2000-luvulla. Kevytyrittäjyys tarjoaa joustoa työelämään ja on keino ansainta elantoa jo kymmenille tuhansille suomalaisille. Suomessa työllisyysaste on edelleen hyvä, mutta talousnäkymien ylle on tullut synkkiä pilviä, ja työllisyyden näkymät ovat tällä hetkellä epävarmoja. Kun työllisyystilanne heikentyy, kevytyrittäjyys tarjoaa joustavia vaihtoehtoja esimerkiksi lisätulojen hankkimiseksi.

Kevytyrittäjyydellä on kasvava rooli suomalaisessa yhteiskunnassa. Se antaa monille mahdollisuuden venyttää työuraa joko alku- tai loppupäästä ja sopeutua mahdollisiin äkillisiin työuran muutoksiin tai ansaita lisätienestejä päivätyön ohella.

Useat personal trainerit, kauneuden tai luovien alojen ammattilaiset toimivat kevytyrittäjinä myös täysipäiväisesti. Helppouden ja joustavuuden vuoksi joillekin kevytyrittäjyys on keino testata omaa yritysideaansa ennen y-tunnuksen perustamista, ja näin luoda pohjaa yritystoiminnan kasvattamiselle sekä muiden työllistämiselle tulevaisuudessa.

Monille oman yrityksen pyörittämiseen liittyvä laskuttaminen, paperityö, lakisääteiset velvollisuudet ja byrokratia voivat olla haastavia ja nostaa kynnystä kokeilla yrittäjyyttä. Eezy Kevytyrittäjien palvelu on helpottanut kevytyrittäjien elämää jo vuodesta 2008 hoitamalla yrittäjän puolesta näitä velvollisuuksia. Vuoden 2022 aikana Eezy muotoili yhdessä kevytyrittäjien kanssa EezyPay-palvelun helpommaksi vaihtoehdoksi perinteiselle laskuttamiselle.

”Kevytyrittäjien suurimpia päänvaivoja on laskuttaminen ja maksuliikenteen seuranta. EezyPay on alallamme täysin uudenlainen palvelu. Kevytyrittäjä voi jakaa maksulinkin tai QR-koodin asiakkailleen esimerkiksi tekstiviestillä tai s-postilla, ja asiakkaan on helppo maksaa ostamansa työ sitten vaikkapa verkkopankin tai Mobilepayn kautta. Samaa maksulinkkiä voi käyttää useampaan kertaan joko samalle tai eri asiakkaille. Tämä kaikki helpottaa sekä kevytyrittäjän että asiakkaan arkea sekä nopeuttaa palkanmaksua kevytyrittäjälle.”, iloitsee Saija Hellstén, Eezy Kevytyrittäjien liiketoimintajohtaja.

EezyPay luotiin palvelumuotoilun keinojen avulla. Palvelu oli testikäytössä pienellä ryhmällä kevytyrittäjiä ennen lanseerausta ja Hellsténin mukaan maksuratkaisu sai paljon hyvää palautetta.

Kevytyrittäjä Riikka Hartikainen toimii eläinten kouluttajana ja koirahierojana. Hänelle kevytyrittäjyys on helppo tapa työllistää itse itsensä, ja keskittyä omaan ydinosaamiseensa – ei paperitöihin. Hän laskuttaa asiakkaitaan pääsääntöisesti EezyPayn maksulinkillä.

”Kevytyrittäjyys on tuonut minulle mahdollisuuden elää omannäköistäni elämää, ja työllistyä siinä, missä olen hyvä, ja mistä nautin. EezyPay on nopeuttanut rahaliikennettäni eikä minun tarvitse enää kysellä maksujen perään. Aiemmin laskut nimittäin menivät jostain syystä asiakkaan roskapostiin, ja laskut saattoivat jäädä maksamatta”, kommentoi Hartikainen.  

Mitä kevytyrittäjyys on?

  • Kevytyrittäjä on osaamistaan myyvä yksinyrittäjä, jolla ei ole omaa Y-tunnusta
  • Palvelu tai työ laskutetaan Kevytyrittäjäpalvelun (esim. Eezy Kevytyrittäjät) y-tunnuksella.
  • Palvelutarjoaja maksaa kevytyrittäjälle palkan ja huolehtii kaikista lakisääteisistä laskutuspalveluihin sovellettavista velvoitteista esim. ennakonpidätykset ja tulorekisteri-ilmoitukset
  • Kevytyrittäjänä henkilö on sosiaaliturvan ja eläkevakuuttamisen kannalta yrittäjä ja verotuksen kannalta palkansaaja
  • Vuonna 2020 aktiivisia kevytyrittäjiä oli noin 44 300 (Tilastokeskus). Tuoreempaa virallista tilasto ei ole, mutta toimialayhdistys Uusi Työ ry arvioi, että kevytyrittäjyys työnteon ja työllistymisen muotona on nousussa

Mikä on EezyPay?

  • EezyPay on maksuratkaisu, joka helpottaa kevytyrittäjän laskuttamista
  • Maksusivu jaetaan asiakkaalle QR-koodilla tai linkillä
  • Toistuvissa maksuissa voi hyödyntää samaa maksulinkkiä useampaan kertaan samalle tai eri asiakkaille
  • Maskun voi suorittaa ennakkoon tai heti palvelun tuottamisen jälkeen
  • Asiakkaan käytössä on joustavat maksutavat: korttimaksut, mobiililompakot ja verkkomaksut

 

LISÄTIETOA:

Saija Hellstén, johtaja, Eezy kevytyrittäjät, 040 551 5189, saija.hellsten@eezy.fi
Marleena Bask, viestintä- ja markkinointijohtaja, Eezy Oyj, 050 352 3643, marleena.bask@eezy.fi

www.kevytyrittajat.eezy.fi

Uutiset