18.5.2021 Blogikirjoitukset

Jännittääkö työhaastattelu? Jallita se ja vie voitto kotiin

Seison peilin edessä jalat pienessä haara-asennossa, kädet lanteilla, ryhdikkäänä ja leuka aavistuksen koholla. Katson sivusilmällä kelloa. Tässä asennossa pitäisi seistä kaksi minuuttia. Innostun tahtomattanikin, sillä hetken päästä minusta kuoriutuisi Wonder Woman. Ainakin henkisesti.

Mutta mikä saa aikuisen ihmisen haaveilemaan supersankarin roolista ja näkymättömästä viitasta? Jännitys.

Jännitys on useamman meidän vakiintunut aisapari työhaastattelutilanteissa. Aulassa istuessa tai ruudun edessä odottaessa kämmenet hikoilevat, puna nousee pitkin poskia tai jalat heiluvat hermostuneesti. Ajatukset sinkoilevat sinne tänne ja puhuessa sanat takertuvat kurkkuun tai ääni värisee. Ei hätää, jännitystäkin voi lieventää.

Anna kehonkielen puhua

Sosiaalipsykologian professori Amy Cuddy uskoo, että yllä kuvailtu kehon asento buustaa itsetuntoamme, mutta asennon sanotaan myös laskevan kortisolin eli ns. stressihormonin määrää ja nostavan testosteronin määrää, joka muun muassa lisää optimismia.

Istumalla jalat rennosti ristissä, kädet niskan takana ja nojaamalla hieman taakse päin, nostattaa myös itsetuntoaan kehollisesti. Tässä asennossa en kuitenkaan suosittele istumaan haastattelutilanteessa, sillä vastapuolelle voi välittyä ylimielinen kuva.

Hengitä ja visualisoi

Erilaiset hengitys- ja mielikuvaharjoitteet auttavat myös lieventämään jännitystä. Netistä löytyy useita eri pituisia harjoituksia, ohjattujakin. Niitä voi tehdä ennen haastatteluun lähtöä tai odottaessa. Pelkästään oman hengityksen kuunteleminen auttaa keskittymään hetkeen ja rauhoittaa mieltä.

Mielikuvaharjoituksessa muodostetaan kuva halutusta lopputuloksesta ja toistetaan tätä kuvaa useita kertoja. Kun siis jännitys seuraavan kerran hiipii kehoosi ja mieleesi, visualisoi itsesi työtuoliin läppärin kanssa, ravintolan keittiöön, vasaran varteen, kaupan kassalle tai sellaisen tekemisen ääreen, joka kuvastaa tulevaa työtehtävääsi. Maalaile kuva rohkeasti sisäiselle valkokankaallesi ja usko itseesi!

Kehu itseäsi

Kannusta itseäsi peilin edessä. Sano ääneen kuinka hyvä ja ammattitaitoinen olet. Kehu itseäsi ja saavutuksiasi kuin kehuisit ystävääsi tai perheenjäsentäsi vastaavanlaisessa tilanteessa. Tee se hymyssä suin, sillä hymy tuottaa aivoissa mielihyvähormoneja. Jos tilanne tuntuu alkuun vaikealta, pyydä kaveria kehumaan sinua.

Mieti yhden tai kahden lauseen mantra, jolla sparraat itseäsi. Toista lausetta mielessäsi useita kertoja ennen haastattelua rauhallisesti ja uskottavasti. Myös musiikin kuuntelu auttaa. Lempibiisistä saa voimaa ja hyvää energiaa.

Miellä haastattelu keskusteluksi

Älä luo mielessäsi kuvaa haastattelutilanteesta, jossa olet altavastaajana tai kuulusteltavana. Kun olet haastattelukutsun saanut, on se jo merkki siitä, että vastaat suurelta osin sellaista tekijää, jota yritykseen haetaan. Yritä suhtautua haastatteluun kuin keskusteluun. Haastateltavakin voi esittää kysymyksiä. Se on jopa toivottavaa. Näin viestit olevasi kiinnostunut.

Kuivaharjoittele kotona

Jännitys johtuu yleensä siitä, ettei tiedä mitä odottaa. Pahimmillaan mieli laukkaa tuhatta ja sataa ja luo erilaisia uhkakuvia itselle vieraasta tilanteesta. Voit harjoitella haastattelutilannetta joko konkreettisesti toisen ihmisen kanssa tai haastattelemalla itse itseäsi. Jos olet ollut jo muutamassa haastattelussa, opi niistä ja mieti miten toimit ensi kerralla onnistuneemmin. Harjoitus tekee mestarin tässäkin lajissa.

Huomioi myös nämä

Muista valmistautua etukäteen. Tutustua yritykseen ja valmistaudu vastaamaan yleisimpiin haastattelukysymyksiin. Listoja löytyy netistä. Vastauksia ei tarvitse opetella ulkoa, mutta hahmottele suuntaviivat. Varmista, että tiedät missä haastattelu pidetään ja ole ajoissa. Pukeudu siististi, mutta itsellesi mukaviin vaatteisiin. Syö hyvin. Käy kävelyllä. Ole aito, oma itsesi!

Ja muista, kaikki jännittävät joskus. Pieni jännitys on jopa hyväksi. Se pitää valppaana ja osaltaan kertoo haastattelijalle halusta onnistua ja saada kyseinen työpaikka.

Veikko Lavin sanoin: Ota löysin rantein, älä jännitä, ota vastaan mitä tarjoo (työ)elämä!

Hanna Hautala

Blogikirjoitukset