Etusivu » Yrityksille » Henkilöstöpalvelut yrityksille » Työnantajan tietopankki » Työttömyysvakuutusmaksu: mikä se on ja kuka sen maksaa?

Työttömyysvakuutusmaksu 

Työttömyysvakuutusmaksu on merkittävä osa työntekijän ja työnantajan velvoitteita. Maksu kattaa tärkeitä etuuksia ja turvaa työntekijöiden toimeentuloa työttömyyden aikana. Lue lisää työttömyysvakuutusmaksun osa-alueista ja siitä, mitä ne tarkoittavat sekä työntekijän että työnantajan näkökulmasta.

Työnantajan on maksettava työttömyysvakuutusmaksua ja ilmoitettava siitä tulorekisteriin, jos työntekijöille maksettu palkka ylittää 1 500 euroa kalenterivuodessa (2024).

Työttömyysvakuutusmaksu 2024: kuinka monta prosenttia palkasta se on?

Työttömyysvakuutusmaksuvelvollisuuden raja nousi vuonna 2024 edellisen vuoden 1 400 eurosta 1 500 euroon. Tämä tarkoittaa, että työnantaja maksaa työttömyysvakuutusmaksua, mikäli palkkoja maksetaan kalenterivuoden aikana yli 1500 euroa. Alla oleva taulukko täsmentää, mikä työnantajan ja palkansaajan työttömyysvakuutusmaksu on vuodelle 2024. 

Työnantajan osuus0,27 prosenttia liiketoiminnasta maksettujen palkkojen määrästä jos palkkasumma on korkeintaan 2 337 000 euroa.

1,09 prosenttia liiketoiminnasta maksettujen palkkojen määrästä, jos palkkasumma on yli 2 337 000 euroa.

0,27 prosenttia osaomistajalle maksettujen palkkojen määrästä, palkkasummasta riippumatta.
Työntekijän osuus0,79 prosenttia työntekijän palkasta.
Osaomistajan osuus0,43 prosenttia yrityksen osaomistajan palkasta.

Työttömyysvakuutusmaksu peritään 18–64-vuotiailta työntekijöiltä

Työntekijän osuus työttömyysvakuutusmaksusta peritään täysi-ikäisiltä työntekijöiltä aina 64-vuotiaisiin asti. Seuraavissa tapauksissa työntekijältä ei peritä työttömyysvakuutusmaksua 2024:

  • Työntekijä on alle 18-vuotias tai täyttänyt 65 vuotta.
  • Työntekijä on MYEL- tai YEL-vakuutettu yrittäjä.

Työttömyysvakuutusmaksun velvollisuus koskee erikseen jokaista työ- tai virkasuhdetta. Mikäli yrittäjä tekee palkkatyönsä ohella toista lisätyötä, tulee työttömyysvakuutusmaksua maksaa toisen työn palkasta. 

Kiinnostaako sivutyö? Lue kymmenien sivutuloja tekevien suomalaisten tarinat kevytyrittäjyydestä ja kokeile liikeideaasi rekisteröitymällä kevytyrittäjäksi.

Työttömyysvakuutusmaksu lisää työntekijän taloudellista turvallisuutta  

Työttömyysvakuutusmaksu voi tuntua työntekijälle turhalta lisäkululta palkasta, mutta maksun merkitys korostuu, jos työntekijä joutuu yllättäen työttömäksi. Maksu turvaa taloudellista selviytymistä työttömyyden aikana ja ansiosidonnainen työttömyyspäiväraha mahdollistaa taloudellisen toimeentulon säilymisen myös työttömyysjakson aikana. 

Työttömyysvakuutusmaksulla ylläpidetään ja kehitetään myös työttömyysturvajärjestelmää. Jokainen työssäkäyvä osallistuu sen rahoitukseen, mikä mahdollistaa tuen tarjoamisen niille, jotka ovat tilapäisesti työttöminä.

Selaa Eezyn avoimia työpaikkoja

Työttömyysvakuutusmaksu vuokratyössä

Myös vuokratyössä maksetaan työttömyysvakuutusmaksua, aivan kuten muissakin työsuhteissa. Vuokratyössä työnantajan sijaan henkilöstöpalveluyritys, kuten Eezy Henkilöstöpalvelut, vastaa työnantajan osuuden maksamisesta. Tämä tarkoittaa käytännössä, että työntekijän osuus työttömyysvakuutusmaksusta vähennetään vuokratyöntekijän palkasta, ja työnantajan osuus maksetaan henkilöstöpalveluyrityksen toimesta. 

Jätä yhteydenottopyyntö

Keskustellaan henkilöstötarpeistasi! Jätä yhteystietosi alla olevalla lomakkeella, niin olemme sinuun pian yhteydessä.

Kun palkkaat vuokratyöntekijän Eezy Henkilöstöpalveluilta, säästät rahaa yrityksesi hallinnollisissa kuluissa, koska vastaat vain laskun maksamisesta ja emme veloita sinua muista velvoitteista. Tutustu henkilöstövuokraukseen lataamalla opas tai ottamalla yhteyttä ammattilaisiimme.

Miten henkilöstövuokraus toimii?

Olemme laatineet usein henkilöstövuokrauksesta kysyttyjen kysymysten pohjalta kattavan vuokratyön ostajan oppaan. Oppaassa kerromme vastauksia esimerkiksi siihen, miten henkilöstövuokraus käytännössä tapahtuu, mitkä asiat ovat Eezyn ja mitkä asiakkaan vastuulla ja miten henkilöstövuokraus hinnoitellaan.