14.11.2023 Uutiset

15 vuotta yrittäjänä toiminut Merja Teitto on työllistänyt Lappeenrannan alueella lähes 5 000 ihmistä

Vuonna 2007 Merja Teitto sai myyjän paikan silloisesta Varamiespalvelusta, nykyisestä Eezystä. Kun työhaastattelussa Merjalta kysyttiin, missä hän näkee itsensä viiden vuoden päästä, vastasi hän rohkeasti, että yrittäjänä Varamiespalvelussa. Tuolloin vastaukselle naurettiin yhdessä haastattelijan kanssa, mutta kuinkas kävikään – marraskuussa Merja juhlistaa pitkää uraansa Eezyn yrittäjänä ja paikallisena työllistäjänä.

Haastavat alkuvuodet

Merja Teitto aloitti Lappeenrannassa Eezyn edeltäjän Varamiespalvelu-ketjun yrittäjänä marraskuussa 2008. Yrittäjäksi ryhtyminen ei ollut helppoa, sillä ajankohta sattui ajoittumaan maailmanlaajuisen finanssikriisin aiheuttamaan heikkoon taloussuhdanteeseen.

”Sinä vuonna oli eletty talouden viimeisiä huippuaikoja, jotka murenivat saman tien syksyllä, kun aloitin. Mietin kuumeisesti, että voisiko homman vielä perua, muutamat itkutkin tuli itkettyä pelonsekaisin tuntein höystettynä, mutta lähdin kuitenkin yrittäjän polulle”, Merja Teitto muistelee.

Ensimmäiset vuodet olivat vaikeita. Merja sai palkattua avukseen entiset työkaverinsa Ritva Kiurun ja Kateriina Mutkalan, ja kolmistaan he luotsasivat yritystä vuoteen 2011 asti. Toiminta on muuttunut vuosien varrella paljon ja palveluvalikoimakin kasvanut pelkästä henkilöstövuokrauksesta täyden palvelun henkilöstöpalveluyritykseksi. Digitalisaatio on helpottanut päivittäistä työtä merkittävästi ­– enää ei esimerkiksi tarvitse lähetellä paperisia tuntilappuja palkanlaskijalle.

Merkittävä paikallinen työllistäjä

Eezy tarjoaa monipuolisia työpaikkoja kaikenikäisille. Vaikka henkilövuokrauksesta tulee yhä monelle mieleen epävarmat satunnaistyöt, on todellisuus toinen. Moni valitsee vuokratyön tietoisesti, sillä vuokratyötä voi tehdä koko- tai osa-aikaisesti ja työsuhteen kesto voi olla päivistä vuosiin. Työntekijöille merkityksellisyyttä tuo mahdollisuus valita itse omat työvuorot ja sovittaa työt joustavasti muuhun elämään. Nuorelle hyvin hoidettu keikka voi olla mahdollisuus näyttää kykynsä ja saada jalka oven väliin kiinnostavalle työnantajalle.

”Moni nuori saa kauttamme ensimmäisen työpaikkansa ja on äärettömän tärkeää, että kokemus on hyvä. Noudatamme kaikissa työsuhteissa asiakasyritystemme työehtosopimuksia ja pidämme huolta työntekijöistämme esimerkiksi varmistamalla, että heidän perehdytys- ja työturvallisuusasiansa ovat kunnossa”, Merja Teitto toteaa.

Vuokratyön lisäksi Eezyn kautta on tarjolla myös esimerkiksi ammattikorttikoulutuksia, oppisopimuspaikkoja ja jopa valmennuskursseja heille, joilla on opiskelupaikka kiikarissa. Yritysasiakkaita palvellaan kaikissa työvoimapalveluissa, oli kyseessä vuokrahenkilöstön tarve, suorahaut, soveltuvuusarvio tai vaikkapa kansainvälinen rekrytointi. Eezyllä kaikki hoituu yhden luukun periaatteella.

”Teemme yhteistyötä myös oppilaitosten sekä TE-toimiston kanssa. Olen mukana Etelä-Karjalan Yrittäjissä, Etelä-Karjalan Yrittäjänaisissa ja Etelä-Karjalan Kauppakamarin valiokuntatoiminnassa. Toimin itse myös Lions Clubin paikallisessa naisklubissa LC Weeroissa. Hyväntekeväisyystyö on antoisaa ja toisaalta siellä on paljon kontakteja.”

Haasteet ja menestys

Yrittäjän polulla on ollut niin huippuja kuin kuoppiakin. Henkilöstövuokrauksessa suhdanteet vaikuttavat nopeasti suuntaan tai toiseen. Myös osaavan työvoiman saatavuus on ollut viime vuosina haaste. Suurimmaksi kriisiksi Merja nimeää koronapandemian:

”Silloin tuntui ensimmäisen kerran, että nyt kaikki loppuu ja on parempi naulata ovet kiinni. Liikevaihtomme putosi käytännössä yhdessä yössä puolella”.

Suurimmat ja mukavimmat saavutukset ovat Eezyn Vuoden Franchising-yrittäjä 2018 -voitto ja Saimaan Yrittäjänaisten Vuoden Yrittäjänainen 2018. Molemmat palkinnot tulivat hauskasti samana vuonna, jolloin Merjalla tuli 10 vuotta yritystoimintaa Eezyllä täyteen. Hän on kiitollinen ja iloinen molemmista palkinnoista edelleen. Myös työkaverit saavat kiitosta:

”Minulla on ihanat henkilöt töissä ja ilman heitä ei olisi meitä eikä minun yritystäni. Haluan pitää yllä hyvää yhteishenkeä toimistolla, se auttaa jaksamaan kiireisessä ja hektisessä työssämme. Meillä nauretaan paljon ja töissä puhutaan paljon muutakin kuin vain työasioita.”

Katse kohti tulevaisuutta

Marraskuussa 2023 tulee täyteen huikeat 15 vuotta Eezy-yrittäjänä. Vuosien varrella Merja Teiton yritys on työllistänyt lähes 5 000 ihmistä, eikä hänellä ole aikomusta jäädä laakereille lepäämään.

”Tavoitteenani on jatkaa kasvua laajentamalla palveluvalikoimaa ja jalkauttamalla sen vielä laajemmin Etelä-Karjalaan”, hän suunnittelee.

Eezyn menestykseen ovat vaikuttaneet uskolliset yritysasiakkaat, joista osa on ollut mukana yrityksen matkassa alusta saakka. Merja kokee kiitollisuutta asiakkaitaan kohtaan ja toivoo, että hyvää yhteistyötä jatketaan pitkälle tulevaisuuteen.

”Sanotaan, että yrittäjä ostaa yrittäjältä. Tätä pitäisi paikallisesti yhä enemmän tehdä, ihan itseni mukaan lukien. Meillä on täällä Etelä-Karjalassa paljon osaamista ja sitä pitäisi paikallisesti hyödyntää, suosia niitä paikallisia tuotteita.”

Lisätiedot:

Merja Teitto
p. 040 307 5601
merja.teitto@eezy.fi

Uutiset