ISS Palvelut

”He haluavat tehdä töitä ja menestyä”

Siivous- ja kiinteistöpalveluja tarjoavalla ISS:llä ollaan erittäin tyytyväisiä Eezyn Intiasta rekrytoimiin työntekijöihin. Heidän osaamisensa ja asenteensa on tehnyt vaikutuksen niin työnantaja-asiakasyritykseen kuin työkavereihinkin.

”Meillä oli kolme vuotta sitten valtava ongelma saada työntekijöitä, kuten monella muullakin alalla. Työnhakijoita ei vain ollut”, kertoo projekti- ja asiakkuuspäällikkö Jari Savioja ISS Palveluiden elintarvikehygieniayksiköstä Seinäjoelta.

Vaikeassa tilanteessa yhtiö avasi Eezy Henkilöstöpalveluiden kanssa keskustelut kansainvälisen työvoiman käytöstä. Katseet kääntyivät Intiaan. Joulukuussa 2022 sieltä saapui Seinäjoelle kaksi ensimmäistä työntekijää.

”Jo näistä kahdesta henkilöstä huomasimme, että hitto soikoon, he ovat tosiaan hyviä tekemään töitä. Se antoi uskoa siihen, että tämä on hyvä kanava, jota meidän kannattaa käyttää.”

Kesäkuussa 2023 Intiasta tuli seitsemän työntekijää ja lokakuussa kuusi lisää. He toimivat Seinäjoella matalapainepesijöinä elintarviketuotantolaitoksessa – yövuorossa, kuten valtaosa kotimaisistakin ISS-kollegoista. Matalapainepesijät vastaavat tuotantolaitoksen ja sen laitteiden hygieniasta. Suuttimet suunnataan isoihin laitteistoihin ja linjastoihin, robotteihin ja pakkauskoneisiin. Lattiat ja seinätkin on pidettävä puhtaana. Työ on tarkkaa ja vaativaa, tarkasti valvottua ja vastuullista.

”Jos me teemme työmme huonosti, tuoteturvallisuus vaarantuu, tai tuotteelle luvattu säilyvyysaika ei pidä paikkaansa. Puhtaus on kaiken A ja O”, esihenkilö Antti Mäki painottaa.

ISS Palvelujen Seinäjoen elintarvikehygieniayksikön projekti- ja asiakkuuspäällikkö Jari Savioja
ISS Palvelujen Seinäjoen elintarvikehygieniayksikön esihenkilö Antti Mäki

Luottotekijöitä

Työympäristö on fyysisesti vaativa. Koska pesuvesi on 50-55 -asteista, mutta tuotantotilojen lämpötila nippa nappa plussan puolella, vesihöyryä on pilvin pimein. Koneiden pyöriessä melutaso kohoaa helposti 70-80 desibeliin. Myös laitteiden liikkuvia osia pitää varoa. Siksi työturvallisuuteen kiinnitetään yhtä paljon huomiota kuin työn tekemiseenkin. Työntekijää ei jätetä yksin, ennen kuin tiedetään, että hän varmasti osaa ja pärjää. Lähes kaikki intialaiset ovat suoriutuneet erinomaisesti, ja pysyvyys työssä on ollut keskimääräistä parempi.

”Aiemmin tulleet ovat jo huippuhyviä työntekijöitä. Pystymme luottamaan heihin kuin kiveen, että hommat hoituvat. Heillä on silmin nähden halu tehdä töitä, oppia ja menestyä urallaan. He ovat myös rehtejä ja iloisia kavereita”, Savioja suitsuttaa.

Intialaiset ovat nousseet työtiimeissään arvostetuiksi tekijöiksi ja sopeutuneet hyvin työyhteisöön, suomalaisten joukkoon. Kaikille halutaan tarjota yhtäläiset mahdollisuudet urakehitykseen.

”Kun työtä tehdään yhteisen tavoitteen hyväksi, ja ollaan saman firman edustajia, ei kansallisuudella ole mitään merkitystä. Toimimme täysin osaamisen ja taitotason mukaan. Yksi intialaisista on parhaita pesijöitämme. Hän on siellä, missä hätä on suurin”, Mäki antaa tunnustusta.

Arunkumar Rajendivan aloitti ISS:llä loppuvuodesta 2022 ja Kalaivendhan Mathivalagan kesällä 2023. Kumpikin vakuuttaa tyytyväisyyttään työhön ja paikkakuntaan, ja olisi valmis jäämään Seinäjoelle pitemmäksikin aikaa.

”Eezy järjesti meille asunnon ja auton. Pidän työstäni ja työpaikasta. Kaupunki on pieni mutta kiva, ihmisiä ja liikennettä ei ole paljon”, Rajendivan kuvailee.

”Työnjohtaja ja työkaverit ovat mukavia ja puhuvat meille ystävällisesti, kuten muutkin paikkakuntalaiset. Ilmastokin miellyttää minua. Eezyltä saamme apua elämiseen ja asumiseen liittyvissä asioissa, jos pyydämme”, Mathivalagan säestää.

Avaimet käteen

Eezy hoitaa asiakasyrityksilleen kaikki rekrytointiprosessiin liittyvät käytännön asiat avaimet käteen -periaatteella. Rekrytointiprosessi oli Saviojan ja Mäen mukaan tehty ISS:lle todella helpoksi. Omaa työaikaa säästyi rutkasti, kun Eezy hoiti työntekijöiden haastattelut, työluvat ja viisumit sekä matkajärjestelyt. ISS sai hyvissä ajoin etukäteen kaikki tarvitsemansa tiedot tulijoista vaatekokoja ja kengännumeroita myöten. Kun intialaiset saapuivat ISS:n työmaalle, suoritettiin varusteiden jako ja aloitettiin perehdyttäminen.

Eezyn väki oli kalustanut ja sisustanut työntekijöiden asunnot. Ensimmäisen vuorokauden ruoat odottivat valmiina matkalaisia, joita HR-asiantuntija oli vastassa juna-asemalla. Kulkupeli oli hommattu, ja ajotaito varmistettu. Työntekijöille avattiin pankkitilit ja haettiin verokortit sekä esiteltiin paikalliset palvelut. Vain muutama päivä maahantulonsa jälkeen intialaiset olivat valmiit aloittamaan työnteon ja elämisen Seinäjoella.

Matalapainepesijät Arunkumar Rajendivan ja Kalaivendhan Mathivalagan

ISS:n Antti Mäki katsoo, etteivät he tulisi enää toimeen ilman ulkomaisia tekijöitä.

”Kansainvälistä työvoimaa tarvitaan Suomessa pian alalla kuin alalla. Kovasti suosittelen, että työvoimapulan kanssa kamppailevat yritykset ja yrittäjät harkitsisivat ulkomaisten työntekijöiden käyttämistä. Jos tuntuu, että oma kielitaito ei riitä, kannattaa rekrytoida ihmisiä, jotka pystyvät perehdyttämään uusia työtekijöitä myös englanniksi.”

Toki riittävää kielitaitoa on edellytettävä myös työntekijöiltä itseltään. Työelämä kansainvälistyy Suomessakin kovaa vauhtia.

”Vielä viisi vuotta sitten eteläpohjalaisissa yrityksissä oli varsin vähän ulkomaisia työntekijöitä. Pikkuhiljaa on alettu ymmärtää, että heissä on todella hyviä tekijöitä, vaikka jokainen on tietysti yksilö. Mekin tulemme käyttämään kansainvälistä työvoimaa enenevässä määrin, se on ihan selvä asia”, Jari Savioja sanoo.

Ulkomaisten osaajien saatavuuden edistämisessä riittää työsarkaa sekä päättäjille että yrityksille. Eezy huolehtii omalta osaltaan siitä, että ulkomaisia työntekijöitä kohdellaan vastuullisesti. Ulkomaisiin työntekijöihin sovelletaan aivan samoja työehtoja kuin suomalaisiinkin, ja heille maksetaan samaa työehtosopimuksen mukaista palkkaa.

Toimintatapoihin kuuluu aina tarkistaa, ettei työntekijöiltä peritä lähtömaassa rekrytointimaksuja. Työsopimusten kääntämisellä äidinkielelle ja lähtömaassa annettavalla perehdytyksellä varmistetaan, että ihmiset tietävät, mihin he ovat lähdössä, ja millä ehdoilla.


Haluatko keskustella yrityksesi työvoima-asioista? Jätä yhteydenottopyyntö lomakkeella, niin olemme pian yhteydessä!