Kaukora

Joustavan tuotannon mahdollistaja

Lämmityslaitteita valmistavalla Kaukoralla on totuttu sopeuttamaan tuotantoa kysynnän kausivaihteluun. Alan markkinajohtaja luottaa henkilöstöratkaisuissaan Eezyn tukeen.

Kaukoran tehdasjohtaja Rami Sammalmaa ja Turun tehtaan valmistuspäällikkö Sami Ruohomäki
Eezyn tekemät alkuhaastattelut helpottavat sopivien työntekijöiden löytämistä, Rami Sammalmaa (vas.) ja Sami Ruohomäki toteavat.

Suomalaisten hyvin tuntemat Jäspi-lämmityslaitteet syntyvät Kaukoran tehtailla Raisiossa ja Turussa. Tuotevalikoimaan kuuluvat muun muassa lämminvesivaraajat, ilma-vesilämpöpumput ja eri energialähteitä hyödyntävät lämmityskattilat. Omia työntekijöitä yhtiöllä on noin 140. Vuokratyöntekijöiden tarve vaihtelee markkinatilanteen mukaan. Eezyn kautta Kaukoralle tulee määräaikaisiin työsuhteisiin noin 10-25 ihmistä vuodessa.

”Haemme yhteistyöstä joustoa tuotantoomme. Tuotteidemme kysyntä saattaa vaihdella voimakkaastikin, jolloin myös työvoimatarve vaihtelee. Kun kysyntä kasvaa, tarvitsemme lisää työntekijöitä, ja hiljaisempina aikoina pärjäämme pienemmällä porukalla”, tehdasjohtaja Rami Sammalmaa selvittää.

Vuodenkierrossa kevät, kesä ja syksy ovat tyypillisesti vilkkaimpia aikoja lämmityslaitteiden asentajille. Talvipakkasilla lämmitysjärjestelmiä vaihdetaan vähemmän. Koronavuosina 2020-22 vuodenajoittainen kausivaihtelu oli totuttua vähäisempää. Kysyntä pysyi korkealla ympäri vuoden, kun kuluttajat käyttivät matkailusta ja vapaa-ajan vietosta säästyneitä varoja kotiensa kohentamiseen. Valtio vauhditti kysyntää vihreän energiasiirtymän avustuksilla. Samalla kilpailu osaavasta työvoimasta kiristyi.

”Kun nostimme tuotantokapasiteettia korona-ajan kysyntäpiikin takia, Eezy oli vahvasti mukana. Löysimme hyvät tekijät, vaikka lisätyövoiman tarve saattoi olla 10-15 henkeä kerralla. Pääsimme hienoihin tuotantolukemiin ja vastasimme asiakkaiden huutoon”, Turun tehtaan valmistuspäällikkö Sami Ruohomäki muistelee.

Äkillisesti kasvanut työvoimatarve ja siihen reagoiminen on jäänyt vahvasti mieleen myös Eezyn yhteyspäällikkö Minna Laineelle, joka on toiminut Kaukoran yhteyshenkilönä kumppanuuden alusta asti.

”Koin tilanteen positiivisena haasteena. Aika reipasta vauhtia teimme töitä saadaksemme heille lisää tekijöitä, kun tuotannossa siirryttiin kahteen vuoroon. Onnistuimme, ja homma saatiin pyörimään nopeasti.”

Koska kokeneista tekijöistä oli pulaa, Kaukoralla päätettiin satsata tulokkaiden kouluttamiseen aiempaa enemmän. Vastavalmistuneillekin avautui työmahdollisuuksia, ja uusi toimintatapa tuotti hyviä tuloksia myös yrityksen kannalta.

Kaukoran kokoonpanija työssään.
Janina Rantanen toimii kokoonpanijana Kaukoran Turun tehtaalla.

Osumatarkkuus kohdallaan

Eezyn kautta tulevat työntekijät sijoittuvat monenlaisiin työtehtäviin. Eniten on hitsareita, kokoonpanijoita, eristäjiä ja maalareita. Määräaikaiset työsuhteet kestävät yleensä puolisen vuotta, joskus pitempäänkin. Kaukoralla arvostetaan Eezyn tekemiä työnhakijoiden alkuhaastatteluja; yhteistyökumppanin apua tarvitaan joskus myös omassa rekrytoinnissa.

”Alkuhaastatteluista saa hyvän kuvan hakijoista ja heidän vahvuuksistaan. Osaaminen on tietysti tärkeää, mutta henkilön täytyy myös sopia remmiin. Haluamme, että meillä on kiva tehdä töitä, ja että kaikki tulevat toimeen keskenään”, valmistuspäällikkö Ruohomäki määrittelee.

Kaukora ja Eezy ovat tehneet yhteistyötä henkilöstöasioissa vuodesta 2010 saakka. Kumppanuus on kasvanut ja syventynyt vuosien saatossa, Eezyn Laine toteaa.

Kaukoran hitsaaja työssään.
Hitsaaja Yaro Alo työnsä ääressä.

”Uskon ja toivon, että pitkän yhteistyön myötä olemme oppineet ymmärtämään heidän tarpeitaan.”

Tehdaspäällikkö Sammalmaa vahvistaa, että näin on.

”Eezyn osumatarkkuus on kehittynyt todella hyväksi. He löytävät jo hakuvaiheessa haluamamme henkilön, joka sopii tehtäväänsä ja viihtyy meillä. Välillä meille tarjotaan työntekijää, vaikkemme ole edes pyytäneet; he tietävät, että tiettyihin tehtäviin saatamme ottaa aina ihmisiä, kun vain oikeanlainen henkilö löytyy.”

Työntekijöiden pysyvyys on Kaukorankin etu. Jokainen tulija koulutetaan työympäristöönsä ja -tehtäviinsä. Koulutus menee hukkaan, jos tekijä käy vain kääntymässä. Joissain tapauksissa määräaikainen työsuhde voi muuttua vakituiseksi pestiksi Kaukoran palveluksessa.

Vuonna 1976 perustettu Kaukora Oy on tänä päivänä osa ruotsalaista Nibe-konsernia. Yhtiön tavoitteena on pysyä Suomen johtavana lämmityslaitteiden toimittajana ja saada tuotteille samalla lisää jalansijaa ulkomailla. Yhä energiatehokkaampien ja ympäristöystävällisempien tuotteiden valmistuksessa taitavien työntekijöiden merkitys on suuri.

”Voisimme katsoa Eezyn kanssa entistä tarkemmin osaamisalueita, joilla henkilöstöresurssia tulevaisuudessa tarvitaan, ja rakentaa yhdessä koulutuspolkuja vaikeimpiinkin tehtäviin. Uusia osaamistarpeita saattaa tulla esimerkiksi sähkö- tai automaatiopuolella”, Sammalmaa ennakoi.