Arctic Hotel Collection

Lappi kutsuu kansainvälisiä osaajia

Talvikaudella Lapin matkailukohteissa vallitsee kansainvälinen ilmapiiri niin asiakkaiden kuin henkilökunnankin keskuudessa. Eezyn ulkomailta rekrytoimat ammattilaiset auttavat ylläpitämään korkeaa palvelutasoa rovaniemeläisen perheyrityksen hotelleissa ja ravintoloissa.

Filippiiniläiset kokit Emil Malunao ja Joseph Plaza saapuivat Rovaniemelle viime syyskuussa vahvistamaan hotelli- ja ravintolaketju Arctic Hotel Collectionin sesonkitiimiä talvikaudeksi 2023-24. Malunao loihtii näyttävää tarjottavaa aamiaisbufettiin, Plaza puolestaan a la carte -annoksia ja amerikkalaistyylistä grilliruokaa. Kumpikin on kokenut matkatyöläinen: Malunaon edellinen työpaikka oli Puolassa, Plazan Arabiemiirikunnissa.

Suomessa he ovat vakituisissa työsuhteissa Eezyyn. Työt saattavat jatkua Rovaniemellä talvisesongin jälkeenkin. Mahdollista on myös siirtyminen kesäkaudeksi Etelä-Suomeen.

Filippiiniläiset kokevat, että heidät on otettu hyvin vastaan, osaksi työyhteisöä. Työpaikan ilmapiiriä he kuvailevat miellyttäväksi ja kunnioittavaksi. Työkielenä käytetään englantia. Asuminen arktisessa ympäristössä on molemmille uusi kokemus.

”Olen viihtynyt Rovaniemellä erinomaisesti, vaikka täällä onkin paljon kylmempää kuin missään muussa paikassa, jossa olen aikaisemmin ollut”, Emil hymyilee.

Joseph myöntää, että suomalaiseen ravintolakeittiöön sopeutuminen on vaatinut häneltä uudenlaista lähestymistapaa ruoanlaittoon.

”Suomessa mausteiden käyttö on hillitympää. Pihvit olemme tottuneet paistamaan läpikypsiksi, kun taas täällä suositaan mediumia.”

Kotimaansa ruokia miehet valmistajat vapaa-ajallaan. Rovaniemelle on vuosien myötä muodostunut myös oma filippiiniläisyhteisönsä, jossa pelataan esimerkiksi koripalloa.

Emil Malunao
Emil Malunao

Esimerkillistä tekemistä

Arctic Light Hotelin keittiömestari Petri Selanderilla on kansainvälisistä työntekijöistä pelkästään hyvää sanottavaa.

”He ovat erittäin ahkeria ja motivoituneita. Asenne työntekoa kohtaan on aivan mahtava.”

Opastusta vaaditaan esihenkilöiltä ulkomaalaisten kohdalla vähän enemmän, samoin yhdessä tekemistä. Suurimmat eri ruokakulttuurien väliset erot löytyvät hänen mukaansa juuri maustamisesta, ja poronliha on sen suhteen herkkä raaka-aine.

”On muistettava, että nyt olemme Suomessa, ja haluamme tarjota poroa niin kuin meillä on tapana. Ruoka on kulttuuria ja kertoo, minkälaisia olemme”, Lapin keittiömestareiden puheenjohtajana ja Suomen keittiömestareiden varapuheenjohtajana toimiva Selander tähdentää.

Arctic Hotel Collection muodostuu kahdesta perheomisteisesta hotellista ja niissä toimivista kolmesta ravintolasta. Vuonna 1978 avattu Arctic City Hotel palvelee matkailijoita Rovaniemen ydinkeskustassa. Vanhaan kauppalantaloon 2015 perustettu Arctic Light Hotel on valittu Suomen parhaaksi hotelliksi kahdesti ja maailman 11. parhaaksi uudeksi hotelliksi. Lähivuosina Arctic Cityn naapuriin nousee perheyrityksen kolmas hotelli.

”Lapin matkailu oli hyvällä tasolla jo ennen koronaa, ja pandemian päätyttyä myynti suorastaan räjähti. Talvikausi on pidentynyt varsinkin alkupäästä. Kesäaikanakin meillä on vielä paljon kilpailuetua saavutettavana, jos kesät Etelä-Euroopassa muuttuvat yhä kuumemmiksi”, hotellinjohtaja Miko Gröhn katsoo.

Tähän saakka kotimaan ja yritysmatkailijat ovat olleet enemmistönä asiakkaista keväästä syksyyn. Talvikaudella lähes kaikki asiakkaat ovat ulkomaalaisia. Eräässäkin joulukuussa Light Hotelin asiakaskunnassa oli edustettuna yli 60 kansallisuutta.

Joseph Plaze
Joseph Plaza

Sesonki tuplaa tarpeen

Talvisin asiakasmäärä kasvaa, mikä heijastuu vahvasti työvoimatarpeeseen. Arctic Hotel Collectionin hotelleissa ja ravintoloissa on yhteensä viitisenkymmentä ympärivuotista työntekijää. Talvikaudella henkilöstömäärä nousee reippaasti yli sadan. Kausityöntekijöitä on riittänyt, ja moni heistä on palannut seuraavanakin sesonkina.

”Olemme yrittäneet hoitaa asiat niin hyvin, että tänne on kiva tulla takaisin, ja että meillä säilyy maine hyvänä työnantajana”, Gröhn sanoo.

Eezy Henkilöstöpalvelut on ollut perheyritykselle tärkeä tuki työvoimahaasteisiin vastaamisessa.

”Ammattitaidolla ja asiakkaan tarpeiden tuntemisella on suuri merkitys. Henkilöstökumppanin tulee osata hankkia juuri meille sopivat henkilöt ja toimia siten, että työntekijän ja työnantajan odotukset kohtaavat. Näissä asioissa Eezy on mielestäni onnistunut.”

Valtaosa yrityksen työntekijöistä on suomenkielisiä, mutta kansainvälisen työvoiman osuus on kasvanut vuosi vuodelta. Eezyn kautta ulkomaisia tekijöitä on tullut niin hotellien vastaanottoon ja kerrossiivoukseen kuin ravintoloiden saleihin ja keittiöihinkin. Samalla hakijoiden kirjo on laajentunut, jolloin se sopivin löytyy entistä helpommin.

Ei ole sattumaa, että moni tulija on lähtöisin juuri Filippiineiltä, kertoo asiakkuusjohtaja Marja Velin Eezy Henkilöstöpalveluista. Hänellä on pitkä kokemus kansainvälisestä rekrytoinnista.

”Filippiineiltä on totuttu lähtemään töihin ulkomaille ja turvaamaan siten perheen toimeentulo.”

Huolellinen rekrytointiprosessi

Kokin työ on Filippiineillä arvostettua, ja osaaminen on yleensä korkeatasoista. Ruokakulttuurissa on paljon länsimaisia vaikutteita, mikä helpottaa kokkien kotiutumista suomalaiskeittiöihin. Työyhteisöissään filippiiniläiset erottuvat paitsi motivoituneina tekijöinä, myös positiivisina persoonina.

Eezyn rekrytointi kohdistuu Euroopassa ja Lähi-idässä työskenteleviin filippiiniläisiin. Rekrytoinnin yhteistyökumppanina toimii pitkään Suomessa asunut filippiiniläinen ravintola-alan ammattilainen.

”Rekrytoitavien työntekijöiden valintaperusteina ovat ammatillinen osaaminen, oikeanlainen työkokemus ja englannin kielen taito sekä suomalaiseen työkulttuuriin soveltuva persoona”, Velin summaa.

Lapin yritysten työvoimatarpeista ovat parhaiten perillä Eezyn Rovaniemen toimipisteen yrittäjät Mira ja Mika Hyväri. He alkoivat kartoittaa systemaattisesti asiakkaidensa tarpeita jo talvikautta edeltävänä keväänä.

”Kävimme Arctic Hotel Collectionin kanssa läpi, minkälaista osaamistarvetta heillä on tulevaan sesonkiin, minkätyylisiä henkilöitä keittiöön halutaan ruokalistan ja reseptiikan näkökulmasta. Pyrimme aina löytämään oikean henkilön oikeaan paikkaan”, Mika kiteyttää.

Welcome to Finland!

Kun työnantajan toiveita vastaavat henkilöt ovat valikoituneet, Eezy aikatauluttaa ja organisoi heidän tulonsa Suomeen. Hyvärit ovat lentoasemalla vastassa, ja asunnot odottavat valmiiksi laitettuina. Tulijoille esitellään ruokakaupat ja muut paikalliset palvelut. Eezy tarjoaa kansainvälisille työntekijöille kattavan perehdytyksen suomalaisen yhteiskunnan toimintatapoihin, työlainsäädäntöön ja palkanmuodostukseen.

Eezy Lapin välittämistä työntekijöistä ulkomaalaistaustaisia on noin neljäsosa, ja he tulevat monista maista. Kansainvälisellä kausityövoimalla on Hyvärien mukaan merkittävä rooli Lapin matkailussa.

”Ilman sitä matkailu ei pyörisi. Kotimaista työntekijäkapasiteettia ei vain riitä kaikille toimialoille”, Mira toteaa.

”Eteläsuomalaiset kokit eivät lähde niin helpolla sesonkityön perässä pohjoiseen, vaikka mieli tekisi. Perhesyiden, kuten puolison töiden tai lasten koulujen, takia valmius vaihtaa paikkakuntaa on vähäisempää”, Mika jatkaa.

Vahvuudet esiin

Kansainvälisen työvoiman kokeilemisesta kiinnostuneen yrityksen kannattaa Mira Hyvärin mielestä uhrata asialle jonkin verran myös omaa aikaa ja ajatusta.

”Työyhteisön pitää sitoutua ottamaan toisesta kulttuurista tulevat henkilöt vastaan ja auttaa heitä sopeutumaan. Se on ensimmäinen edellytys sille, että homma toimii.”

Asiakkuusjohtaja Marja Velin pitää työntekijöiden erilaisia taustoja rikkautena, joka hyödyttää koko työyhteisöä ja myös työnantajaa. Kansallisuutta ja kieltä tärkeämpiä ovat henkilön ammatilliset vahvuudet.

”Toivon, että työpaikalla osattaisiin kohdata ihminen ihmisenä ja olla kiinnostuneita hänestä. Mitä jos ensin tutustuisimme toiseen, kuuntelisimme, mitä hän on tehnyt, mikä häntä kiinnostaa ja mitä hän osaa? Sitten antaisimme hänelle mahdollisimman laajasti erilaisia työtehtäviä, joissa hän pääsee toteuttamaan itseään.”


Voisimmeko auttaa sinun yritystäsi henkilöstöasioissa?

Jätä yhteydenottopyyntö: